Guțul i-a cerut lui Putin gaz mai ieftin și bani pentru găgăuzi, din conturi speciale, deschise în Rusia
Full Article 3 minutes read

Guțul i-a cerut lui Putin gaz mai ieftin și bani pentru găgăuzi, din conturi speciale, deschise în Rusia

Evghenia Guțul anunță că i-a cerut Federației Ruse ca Gazprom să livreze gaz direct în Găgăuzia, la preț special. Declarația a fost făcută de guvernatoarea autonomiei într-un briefing, pe 13 februarie, după recenta vizită la Moscova. Mai mult, Guțul susține că a făcut apel la Kremlin să deschidă conturi speciale, pe care, de la distanță, să fie virați bani pentru „creșterile salariale” ale găgăuzilor. Bașcana Evghenia Guțul spune că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat sprijinul „deplin” pentru Găgăuzia și poporul Moldovei.

Evghenia Guțul a făcut pe 13 februarie totalurile vizitei de opt zile, din Federația Rusă. Bașcana a catalogat întrevederile pe care le-a avut cu oficiali de la Moscova, inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept productive. În cadrul discuțiilor, spune Guțul, au fost abordate, prioritar, trei subiecte: gaz mai ieftin pentru regiune, bani pentru găgăuzi din conturi speciale, deschise în Rusia, precum și posibilele exporturi din Găgăuzia în Federația Rusă.

„Anterior, tranzacția cu gaze dintre Găgăuzia și partea turcă a fost oprită de autoritățile moldovenești. Am apelat la Rusia cu o cerere de a primi gaze la un tarif special, direct de la Gazprom”, a anunțat Evghenia Guțul. Potrivit ei, subtilitățile legale sunt în discuție. „Există sprijin deplin din partea Federației Ruse”, a explicat Guțul.

Guțul a amintit, inclusiv, despre una dintre promisiunile făcute în campania electorală, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, și anume – creșteri salariale pentru locuitorii din Găgăuzia și pentru angajații statului. Ea a spus că, deși a reușit să găsească „sponsori” care ar fi virat fonduri la bugetul Găgăuziei, acestea ar fi fost „sechestrate din ordinul autorităților moldovenești”. Guțul nu a precizat cine au fost sponsorii, dar spune că tranzacțiile au fost „legale”. În context, bașcana a anunțat că s-a adresat Rusiei cu o cerere de a deschide astfel de conturi pe teritoriul său.

„Am apelat la autoritățile ruse cu o solicitare de a deschide conturi la distanță în Federația Rusă pentru cetățenii din Găgăuzia, pentru a le transfera suplimentele salariale”, a declarat bașcana. Potrivit Evgheniei Guțul, conturile vor fi deschise în sistemul de plată rus „Mir”. „Cu ajutorul lor, locuitorii din Găgăuzia vor putea primi și transferuri din străinătate”, a mai explicat bașcana.

Guvernatoarea autonomiei susține că autoritățile ruse și-au exprimat, în timpul discuțiilor, interesul de a deschide piețe de desfacere pentru producția din Găgăuzia. „Importatorii găgăuzi vor primi mari beneficii în Rusia”, a mai spus Guțul.

Potrivit ei, președintele Vladimir Putin și-ar fi exprimat sprijinul deplin pentru Moldova și inițiativele Găgăuziei.

NM a solicitat un comentariu din partea Guvernului, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Amintim că Evghenia Guțul a întreprins o vizită oficială în Federația Rusă, în perioada 1-8 martie. Ea s-a întâlnit, inclusiv, cu președintele rus Vladimir Putin. Fotografia bașcanei, în care dă mâna cu Putin în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a provocat un adevărat scandal în Moldova. Gestul guvernatoarei de la Comrat a fost discutat până și peste hotarele țării. De ce a avut nevoie Guțul de o fotografie cu Putin și care alți politicieni moldoveni au făcut anterior carieră din astfel de strângeri de mână cu liderul rus, aflați în subiectul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: