Guțul și Constantinov au semnat, la Moscova, un acord cu „Eurasia”. Promit ajutoare pentru agricultori
Full Article 4 minutes read

Guțul și Constantinov au semnat, la Moscova, un acord cu „Eurasia”. Promit ajutoare pentru agricultori

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare din autonomia găgăuză, Dmitri Constantinov, au semnat la Moscova un acord cu organizația „Eurasia”. Ultima este asociată cu politicianul fugar Ilan Șor și se află sub sancțiunile americane. Părțile s-au înțeles asupra unei asistențe pentru sectorul agricol al Găgăuziei. În continuare, Guțul intenționează să se adreseze Parlamentului Republicii Moldova pentru a aproba asistența. 

„În cadrul acestui acord, regiunea noastră va primi gratuit 5 mii de tone de motorină, 4 mii de tone de îngrășăminte minerale și 3 mii de tone de îngrășăminte cu azot-fosfat pentru cel puțin 120 de mii de hectare, precum și semințe de grâu și floarea soarelui. (…) Potrivit celor mai minime estimări, prejudiciul adus fermierilor găgăuzi în acest sezon a depășit 500 de milioane de lei”, a comunicat Guțul pe o rețea de socializare. 

Ea a mai spus că intenționează să se adreseze Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea de a aproba această asistență, ca ajutor umanitar internațional.

Organizația „Eurasia”

Recent, Ziarul de Gardă a scris că organizația necomercială „Eurasia” a fost înregistrată la Moscova la începutul lunii aprilie 2024 pe numele fostei trezoriere a fostului Partid „Șor”, Nelli Parutenco. Potrivit Nokta.md, care face trimitere la o hotărâre a Comitetului executiv de la Comrat, organizația „Eurasia” este „sponsorul” care ar face plăți lunare către unii pensionari și bugetari din regiunea găgăuză prin intermediul băncii rusești „Promsvyazbank”. Președintă a Consiliului de administrație al organizației „Eurasia” este deputata Dumei de stat Aliona Arșinova de la Partidul Rusia Unită. Activitățile organizației și declarațiile lui Ilan Șor legate de acestea sunt mediatizate pe larg la posturile rusești de televiziune, a menționat sursa.

În august curent s-a aflat că zeci de copii din Republica Moldova au participat la o tabără de odihnă din Rusia prin intermediul unui program finanțat de organizația „Eurasia”. Părinții acestora au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko – fost președinte de onoare al ex-partidului „Șor”, cu implicarea unui profesor al unui liceu din Chișinău. Programul avea ca scop „modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații” iar la tabăra vizată anterior au fost reținuți în mod forțat copii ucraineni „pentru reeducare și adopție”. Detalii AICI.

În luna septembrie, Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni pentru trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă care sunt implicate în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova. Printre acestea se numără organizația „Eurasia” din Moscova. Detalii AICI.

***

Pe parcursul anului 2024, Guțul a efectuat mai multe vizite în Federația Rusă – țara care în februarie 2022 a invadat Ucraina. A fost la Moscova în luna martie: s-a plâns pe Chișinău și a cerut ajutorul Rusiei. Detalii AICI. A fost și în luna aprilie, atunci era însoțită și de președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov. Detalii AICI. În aceeași lună a mai efectuat o vizită la Moscova, pentru a participa la „crearea blocului politic Victorie”. Detalii AICI. A fost și în luna mai, pentru a participa la parada militară de Ziua Victoriei. Detalii AICI. A fost și în luna august. Detalii AICI. La Moscova se află și în ultima perioadă politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară.

Cu referire la vizitele politicienilor moldoveni în Rusia, premierul Dorin Recean a spus că instituțiile statului vor continua să identifice acele persoane care subminează statul Republica Moldova. „Să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a continuat oficialul moldovean. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: