Colaj NM

Guțul, Șor și Dodon l-au felicitat pe Putin de ziua sa: „Fie ca toate obiectivele dumneavoastră să fie atinse”

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, oligarhul fugar Ilan Șor și liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon l-au felicitat pe Vladimir Putin, la ordinul căruia armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, cu ocazia zilei sale de naștere. Guțul i-a dorit lui Putin să-și atingă „toate obiectivele” și a spus că „determinarea, înțelepciunea și dedicarea” acestuia ar fi „un exemplu pentru mulți lideri”. Șor a spus că „este îmbucurător faptul că în ciuda atacurilor autorităților moldovenești”, Putin „a păstrat respectul față de țara noastră”. Iar Dodon a scris că „poporul moldovenesc este recunoscător și apreciază sprijinul și asistența pe care Rusia ni le-a oferit în diferite momente”. Menționăm că în Strategia Națională de Apărare a Republicii Moldova, Rusia a fost declarată drept una din principalele amenințări la adresa securității țării noastre. 

„Dragă Vladimir Vladimirovici! Din numele populației din Găgăuzia și din numele meu vreau să vă felicit din inimă cu ocazia zilei de naștere. Determinarea dumneavoastră, înțelepciunea și dedicarea sunt un exemplu pentru mulți lideri, iar munca dumneavoastră în beneficiul Rusiei are un impact uriaș asupra politicii internaționale. (…) Fie ca toate obiectivele dumneavoastră să fie atinse”, a scris Guțul pe o rețea de socializare, atașând și o imagine cu liderul rus.

Iar Șor, în felicitarea sa, a scris că Putin „are o relație de lungă durată cu regiunea noastră”. „A venit aici la competiții în vremea când era sportiv și a vorbit cu căldură despre Moldova. A făcut mai mult de o vizită aici ca președinte. (…) Este îmbucurător faptul că în ciuda atacurilor autorităților moldovenești și a calomniilor deschise, el a păstrat respectul față de țara noastră. (…) Rusia în continuare ne este prieten iar acesta este meritul său”, a scris Șor pe o rețea de socializare, atașând o imagine inclusiv cu Putin și Guțul. 

Iar fostul președinte al Republicii Moldova, în prezent – liderul al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a scris în felicitarea sa că „parteneriatul strategic cu Federația Rusă răspunde intereselor naționale ale Republicii Moldova”. „Poporul moldovenesc este recunoscător și apreciază sprijinul și asistența pe care Rusia ni le-a oferit în diferite momente”, a comunicat Dodon pe o rețea de socializare, atașând și el o poză cu Putin. Totodată, el a adăugat că „moldovenii vor să fie prieteni și să coopereze, dar să nu fie în dușmănie cu Rusia”. 

Președintele Rusiei a împlinit 72 de ani.

***

Menționăm că, în februarie 2022, armata rusă – la ordinul lui Putin – a invadat Ucraina.

Războiul din statul vecin a obligat conducerea Moldovei să se gândească la propria securitate, nu doar din punct de vedere politic, ci și din punct de vedere al apărării. În octombrie 2022, trei rachete rusești au violat spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit Ministerului Apărării, rachetele au fost lansate de pe platforme terestre sau maritime din partea de vest a Peninsulei Crimeea. Ulterior, ministrul moldovean al Apărării, Anatole Nosatîi, a declarat că o rachetă rusă a survolat deja regiunea transnistreană a Moldovei în luna mai. La câteva săptămâni după incidentul din octombrie, fragmente de rachetă au căzut în partea de nord a satului Naslavcea, regiunea Ocnița. În 2023, fragmente de rachetă au fost găsite în apropierea satelor Larga, Chițcani, Fârlădeni și Gîsca. Pe 11 februarie 2024, fragmente dintr-o dronă de tip Shahed au căzut în sudul Moldovei, la Vulcănești. Pentru protecția spațiul aerian, la sfârșitul anului trecut, Franța i-a transmis Moldovei un radar. Găsiți în materialul NewsMaker cum războiul din Ucraina, lansat de Rusia, a schimbat politica moldovenească. Detalii AICI.

În iulie 2024, Guvernul de la Chișinău a revizuit și aprobat Strategia Națională de Apărare pentru următorii 10 ani. Strategia enumeră amenințările la adresa securității Moldovei. Una dintre ele este războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în special posibila extindere a operațiunilor militare în regiunea Odesa. O altă amenințare sunt atacurile hibride din partea Rusiei. În strategie se menționează că acestea sunt desfășurate atât direct de Rusia, cât și de „grupuri sociale locale cu orientări radicale”. O amenințare reprezintă forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană. Strategia notează că aceste trei amenințări împreună reprezintă o „amenințare existențială” pentru Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NM Espresso: Tauber riscă 13 ani de închisoare, Nicușor s-a pronunțat în privința interdicției lui Ceban, iar «Pobeda» vrea să participe la alegeri

Start alegeri

Ieri, 14 iulie, în Republica Moldova a început oficial perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 28 septembrie. Ce se știe despre participanții la alegeri și ce intrigi persistă — în articolul «Alegerile parlamentare din Moldova 2025: cronologie, candidați, intrigi, scenarii».

Alegeri: Blocul «Pobeda» și Guțul

În prima zi a perioadei electorale, Blocul «Pobeda» a depus actele la CEC. Blocul este format din partide apropiate lui Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească.

Dacă CEC va înregistra blocul, ceea ce este puțin probabil, lista electorală ar urma să o aibă în frunte pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Intriga constă în faptul că deja pe 5 august ar putea fi pronunțată o sentință de condamnare împotriva lui Guțul în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid «Șor». În articolul «Guțul este adusă în prim-plan», NM a analizat dacă este aceasta o încercare a lui Șor de a-și proteja aliata de închisoare sau o manevră politică bine calculată.

Tauber: 13 ani de închisoare?

Între timp, procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru o altă aliată a lui Șor — deputata Marina Tauber, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber nu se mai prezintă la ședințele de judecată de mai bine de jumătate de an. Potrivit unor informații, ea se află în Rusia.

În timpul ședinței de judecată, în fața instanței a avut loc un protest în susținerea lui Tauber. Poliția a declarat că unii participanți la acțiune au fost plătiți. Trei persoane, care ar fi împărțit bani, potrivit poliției, au fost reținute. În privința lor a fost deschis un dosar penal.

Ceban: povestea interdicției

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău, Ion Ceban, a fost «rezultatul unei evaluări de securitate națională». Dan a refuzat să ofere detalii despre motivele concrete ale acestei interdicții.

Între timp, Ceban a comentat declarația lui Dan, spunând că «până în prezent nu există informații oficiale despre instituția din România care a luat decizia privind interdicția». El a adăugat că președintele român, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe acest subiect, «doar s-a bâlbâit și a zâmbit ironic».

Tudor Mardei / NewsMaker

Popșoi pleacă la Bruxelles

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a plecat la Bruxelles, unde, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE, urmează să se întâlnească cu miniștrii de externe ai statelor membre, dar și cu comisarii europeni Kaja Kallas și Marta Kos. Popșoi are planificată și o întâlnire cu diaspora moldovenească.

Vizitele externe ale Maiei Sandu

Vizitele externe ale președintei Maia Sandu și ale angajaților administrației prezidențiale în prima jumătate a anului 2025 au costat bugetul 500 de mii de lei. În șase luni, președinta și consilierii săi au efectuat 33 de deplasări în străinătate.

Războiul din Ucraina și militarii moldoveni

Ministerul Apărării al Moldovei a calificat drept falsă informația potrivit căreia 10 militari ai Armatei Naționale ar participa la războiul din Ucraina, patru dintre ei fiind deja omorâți. Potrivit ministerului, niciun militar moldovean nu participă la acțiuni militare în afara țării.

HiTech Park în Stăuceni

Lângă localitatea Stăuceni ar putea apărea în următorii cinci ani un HiTech Park — un mini-oraș pentru specialiștii IT. Parlamentul a adoptat în ultima sa ședință un proiect de lege care stabilește regimul special de funcționare pentru noul M-park. Citiți mai multe detalii în articolul «200 de milioane de euro pentru un mini-oraș pentru IT-iști».

Ștefan Vodă: «Cealaltă Moldovă» 2.0

NM a lansat și a doua serie a proiectului «Cealaltă Moldovă». Primul episod a fost filmat în Ștefan Vodă — un oraș din sudul țării, situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Fondat ca o colonie germană numită Kizil, redenumit în perioada sovietică Suvorov, astăzi este unul dintre cele mai «tinere» orașe din țară: a obținut statutul de oraș în 1990. Despre cum este orașul acum, cum își duc traiul locuitorii, cum fac față problemelor și în ce cred, priviți în reportajul video NM.

Vești bune de la NM:

Redacția NewsMaker și-a lansat propriul canal în rețeaua de socializare X.com (fostul Twitter) în limba engleză. Acum puteți afla rapid, și în engleză, cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare importante din această toamnă. Abonați-vă pentru a nu rata nimic și distribuiți linkul celor care vor să fie la curent cu ce se întâmplă în Moldova.

Vremea: caniculă și ploi torențiale

La începutul săptămânii, potrivit prognozelor, se va menține canicula, iar în a doua parte a săptămânii se așteaptă o scădere a temperaturilor și sunt șanse mari de ploi torențiale însoțite de descărcări electrice. Ar fi bine.

Agenda zilei, 15 iulie:

  • 09:30 — Conferință de presă a partidului PAS
  • 10:00 — Ședința Consiliului Audiovizualului
  • 12:15 — Conferință de presă a blocului «Alternativa»

Bună dimineața!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: