Guvernul a votat: Municipiul Bălți va avea statut special
Full Article 2 minutes read

Guvernul a votat: Municipiul Bălți va avea statut special

Municipiul Bălți va avea statut special. Astfel, capacitățile administrației publice din Bălți urmează a fi consolidate, iar taxele locale – colectate în baza unui nou mecanism. Asta după ce Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind statutul municipiului Bălți, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, întrunit pe 6 iulie la Bălți.

Potrivit proiectului, Consiliul municipal Bălți și Primăria municipiu Bălți vor putea să întreprindă o serie de acțiuni ce vor consolida capacitățile administrației publice municipale, raporturile acesteia cu administrația publică locală din componența municipiu Bălți (Sadovoe și Elizaveta), dar și cu serviciile publice municipale care vor impulsiona dezvoltarea regiunii în ansamblu.

De asemenea, se propune introducerea delimitării între competențele primarului, în special cele proprii și cele delegate. Astfel, cele delegate să fie finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii din bugetul local. Potrivit Guvernului, această delimitare va permite asigurarea financiară completă și realizarea tuturor competențelor administrației publice locale.

O altă propunere se referă la instituirea unui mecanism separat de colectare a taxelor locale. În prezent, acestea sunt percepute de instituțiile fiscale, care, potrivit autorilor, nu au demonstrat randamentul necesar. Respectiv, odată cu adoptarea acestei legi, va fi necesară și modificarea altor acte normative, inclusiv a Legii privind finanțele publice locale, în scopul consolidării finanțelor publice destinate bunei funcționări a autorităților administrației publice ale municipiu Bălți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: