Guvernul vrea să atragă mai mulți studenți străini în universitățile din Moldova. Cursuri gratuite de engleză pentru profesori
Full Article 3 minutes read

Guvernul vrea să atragă mai mulți studenți străini în universitățile din Moldova. Cursuri gratuite de engleză pentru profesori

Ministerul Educației și Cercetării își propună să atragă în acest an cu cel puțin 1 000 de studenți străini mai mult față de anul precedent. Declarația a fost făcută, într-o conferință din 18 ianuarie, de ministrul Dan Perciun, care a precizat că, pentru a pregăti cadrele didactice, vor fi organizate cursuri gratuite de limba engleză.

Mai mulți studenți străini în universitățile din Moldova

Dan Perciun a declarat că, în 2024, în domeniul învățământului superior, internaționalizarea este o „prioritate majoră” pentru Ministerul Educației și Cercetării. Ministrul a precizat că, în acest an, instituția pe care o conduce își propune să atragă cel puțin 1 000 de studenți străini în Moldova, pe lângă cei 5 000 care au venit deja în 2024.

Pentru învățământul superior, internaționalizarea este o prioritate majoră. Ziceam că este tare important pentru sustenabilitatea sistemului nostru să atragem mai mulți studenți străini. Și aici ne-am propune să avem măcar 1 000 de studenți străini adițional pe lângă cei 5 000 care deja învață în Republica Moldova, veniți în Republica Moldova în 2024. (…) Trebuie să mergem în țările unde există piață de desfacere. Vom merge în India, cel mai probabil. Vom avea câteva misiuni. Deja am pornit discuțiile cu ambasadoarea noastră din India. În așa fel încât să putem atrage mai mulți studenți de pe aceste piețe. Și India va fi o piață prioritară”, a spus el.

Ce plan are Ministerul Educației?

Ministrul Educației a menționat că una dintre metodele prin care MEC își propune să atragă studenții internaționali în Moldova este traducerea în limba engleză a unor specialități care au cerere printre aceștia. „Vom finanța traducerea câtorva specialități, în limba engleză. Urmează încă să stabilim lista exactă, dar ne gândim la medicină veterinară, tehnologii informaționale, inginerie, animație, game design. Deci acele specialități unde credem că putem atrage studenți străini și unde credem că o să existe cerere”, a comunicat Perciun.

Totodată, MEC va finanța și cursuri gratuite de limba engleză pentru profesorii universitari. Dan Perciun a declarat că, la ora actuală, una dintre cele mai mari dificultăți pentru atragerea studenților din alte țări este faptul că sistemul nu dispune de suficiente cadre didactice universitare care să poată preda materiile în engleză.

Vom finanța cursuri gratuite de limbă engleză pentru profesorii universitari. Asta este una dintre cele mai mari constrângeri la moment pentru creșterea numărului de studenți străini. Nu avem un număr suficient de universitari care să vorbească limba engleză la un nivel înalt și să poată preda, de aceea vom finanța cursuri gratuite pentru ei”, a menționat ministrul.

De asemenea, șeful de la Educație a spus că MEC va crea și un site destinat studenților străini. „Vom dezvolta un brand unic de țară și o pagină web pentru studenții străini pe care să afle toate informațiile despre Republica Moldova și oportunitățile pe care le oferim de tipul „studying in Moldova””, a precizat acesta.

Dan Perciun a menționat că Ministerul Educației și Cercetării dispune de circa 1,2 milioane de euro pentru implementarea acestor activități pentru atragerea studenților internaționali. „Urmează să-i valorificăm (banii – n. r.) în acest an și să obținem acel obiectiv de a atrage cel puțin 1 00 de studenți străini în țara noastră adițional”, a adăugat ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: