HAMAS condamnă Minskul: „Demonstrează o gândire anarhistă a conducerii Belarusului”
Full Article 2 minutes read

HAMAS condamnă Minskul: „Demonstrează o gândire anarhistă a conducerii Belarusului”

Mișcarea extremistă HAMAS condamnă Minskul pentru implicarea în conflictul dintre Palestina și Israel în situația privind reținerea cofondatorului canalului de Telegram NEXTA Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului forțat să aterizeze de urgență la Minsk. Declarația a fost făcută de către adjunctul Biroului politic al mișcării palestiniene, Mousa Mohammed Abu Marzook, pentru portalul Lenta.ru.

„Este revoltător și demonstrează o gândire anarhistă a conducerii Belarusului, care nu înțelege că acum trăim în secolul presei libere, că există opinie publică internațională, care nu mai tolerează astfel de metode”, a declarat Abu Marzook.

În același timp, HAMAS a refuzat să comenteze situația privind reținerea lui Protasevici.

***

Pe 23 mai, avionul companiei Ryanair, care efectua cursa Atena-Vilnius, a efectuat o aterizare de urgență la Minsk în urma unei alerte cu bombă la bordul aparatului de zbor. Pentru însoțirea aeronavei a fost ridicat un avion miliar MiG-29. După aterizare, forțele beloruse l-au reținut pe jurnalistul Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului. Acesta este acuzat de crearea unei entități extremiste și organizarea dezordinilor în masă după alegerile prezidențiale din august 2020.

Informația privind plasarea unei bombe la bordul avionului nu s-a confirmat. Ulterior, autoritățile beloruse au declarat că alerta falsă a fost făcută prin-o scrisoare expediată din numele mișcării palestiniene HAMAS. De cealaltă parte, reprezentanții grupării au negat orice implicare.

Pe 24 mai, presa din Belarus a publicat o înregistrare video cu Roman Protasevici. Tatăl său susține că tânărul a fost machiat în încercarea de a fi mascate leziunile pe care le-a suferit și că acesta ar avea nasul spart.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: