MAEIE

Hidrocentrala de la Dnestrovsk, Crimeea și „reanimarea relațiilor”. Ce au discutat miniștrii de Externe din Moldova și Ucraina

Vectorul comun european de dezvoltare rămâne o bază solidă în relația bilaterală dintre Republica Moldova și Ucraina, iar Chișinăul și Kievul vor relua consultările și ședințele pentru soluționarea problemelor din cele două țări. La această înțelegere au ajuns ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Oleg Țulea și omologul său ucrainean, Dmitrii Kuleba, în cadrul întrevederii din 4 august.

„Prin semnarea Planului consultărilor bilaterale interministeriale pentru anii 2021 – 2022 am adresat un alt semnal al determinării noastre comune pentru aprofundarea relației moldo – ucrainene pe filiera diplomațiilor celor două țări. Acesta document stipulează contactele sistematice al experților pe toate palierele”, a menționat Țulea.

De asemenea, Oleg Țulea a declarat că a discutat cu omologul său despre problemele de securitate.

„În ceea ce privește reglementarea conflictului din estul Ucrainei și problema Crimeii am reconfirmat susținerea de către Republica Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional”, a precizat oficialul.

La rândul său, ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că Moldova și Ucraina vor relua consultațiile bilaterale pentru a soluționa problemele de interes major din cele două țări.

„Sunt bucuros că am reușit să ne înțelegem că trebuie să refacem, chiar aș spune – să reanimăm ședințele și consultațiile dedicate soluționării problemelor din țările noastre. În primul rând, este vorba despre hidrocentrala de la Dnestrovsk, şoseaua Odesa-Reni”, a precizat Kuleba.

Oficialii au căzut de acord că relaţiile comercial-economice bilaterale trebuie să fie intensificate. În acest context, ministrul de Externe al Republicii Moldova a propus organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivelul co-președinților Comisiei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: