Hotărârea parlamentului din decembrie 2020 privind modificarea componenței Biroului permanent, declarată neconstituțională
Full Article 2 minutes read

Hotărârea parlamentului din decembrie 2020 privind modificarea componenței Biroului permanent, declarată neconstituțională

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională hotărârea parlamentului din 3 decembrie 2020, prin care a fost modificată componența Biroului permanent al legislativului. Sesizarea a fost depusă de foștii deputați Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

„Curtea a reținut că votarea hotărârii contestate într-un regim accelerat, fără a-i asigura pe deputați cu posibilitatea de a cunoaște conținutul proiectului hotărârii în discuție până la etapa examinării și votării acestuia depășește marja discreţionară a parlamentului în domeniul organizării procedurilor parlamentare. Chiar dacă procedurile parlamentare au fost însoțite de proteste din partea opoziției parlamentare, acest fapt nu poate justificata adoptarea hotărârii contestate fără comunicarea ei deputaților”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă.

„La adoptarea hotărârii contestate, parlamentul nu a respectat principiul autonomiei parlamentare și dreptul deputaților de a cunoaște conținutul proiectului de hotărâre a parlamentului până la examinarea și votarea acestuia. Prin urmare, CC a reținut că hotărârea parlamentului contravine ar. 73 din Constituție”, a mai spus Domnica Manole.

Amintim că la ședința din 3 decembrie 2020 a fost modificată hotărârea parlamentului privind componența numerică și nominală a Biroului permanent. Mai exact, s-a propus includerea unui membru din partea Grupului parlamentar „Pro Moldova”, includerea unui membru din partea Grupului „Pentru Moldova” și s-a dispus reducerea unui membru din Biroul permanent din partea Fracțiunii Partidului Democrat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: