parlament.md

„Iarăși opoziția este transformată în mobilă”. Socialiștii și comuniștii boicotează, din nou, ședința Parlamentului

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului din 20 iulie. S-a întâmplat după ce amendamentele propuse de fracțiune pentru modificarea politicii bugetar-fiscale nu au întrunit suficiente voturi.

În cadrul ședinței legislative, 3 deputați ai BCS au prezentat un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală. Inițiativa cuprindea 5 amendamente, menite să „ajute” mediul de afaceri autohton. Acestea, însă, nu au fost adoptate din cauza insuficienței de voturi obținute.

Ulterior, deputatul socialist Vlad Batrîncea a făcut o intervenție și s-a arătat nemulțumit că inițiativa opoziției a fost respinsă.

„Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și la această ședință a venit pregătită cu mai multe inițiative, inclusiv fracțiunea a muncit pentru aceste 5 amendamente la politica fiscală, pentru că considerăm că aceste inițiative vin să faciliteze activități economice, să stimuleze activități economice, agricultură și alte domenii. (…) Totodată, la debutul ședinței de astăzi am pregătit 10 inițiative, care iarăși au fost respinse”, a spus acesta.

În acest context, parlamentarul a anunțat că BCS boicotează ședința de astăzi a Parlamentului.

Eu știți, am ascultat și mi-am adus aminte că de legislatura trecută, când cu doamna președinte Greceanîi, de fiecare dată, la fiecare ședință a Parlamentului, acceptam 3-4 inițiative a opoziției ca și opoziția să poată promova proiecte. Iarăși a câta oară opoziția, o treime din Parlament, este transformată în mobilă. În această situație comunic poziția fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, că noi boicotăm ședința de astăzi pe motiv că drepturile noastre sunt obsctrucționate”, a declarat el.

Ulterior, cei 22 de deputați ai fracțiunii BCS au părăsit sala de ședințe.

Gestul parlamentarilor din opoziție a fost discutat pe larg. Deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian s-a referit la câteva aspecte legate de amendamentele propuse.

Cu rafturi la 50% de produse autohtone. O astfel de prevedere nu există nicăieri în Uniunea Europeană, deci e contrară oricăror acorduri internaționale de comerț. Noi am adoptat anul trecut o lege cu modificări la Legea comerțului interior, unde am introdus 30 de practici de concureță neloială. De asemenea, orice întreprindere mică și mijlocie are acces garantat în super-marketuri. De asemenea, sunt interzise retrobonusurile (…) Deci am creat mai multe instrumente pentru susținerea producătorilor autohtoni”, a spus el.

Totodată, deputatul s-a referit și la acuzațiile opoziției precum că majoritatea Parlamentară respinge inițiativele acesteia.

„Și majoritatea parlamentară a avut amendamente respinse, deci nu este o abordare că se resping toate amendamentele opoziției. Avem și amendamente ale opoziției acceptate, aporopo, pe partea de difinire a investițiilor capitale, care o să ajute foarte mult primarii”, a menționat Marian.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a respins acuzațiile BCS-ului. El a remarcat că pe agenda ședinței legislativului de săptămâna trecută, cât și în ședința de săptămâna aceasta, figura un proiect de lege al opoziției, elaborat de deputatul Petru Burduja. Totuși, a declarat vice-speakerului, inițiativa nu va putea fi dezbătută, deoarece, conform regulilor, acest lucru este imposibil în lipsa autorilor.

Acest lucru este regratabil atunci când suntem acuzați că pe agendă lipsesc proiectele opoziției, când ele sunt acolo de fapt, dar nu pot fi dezbătute în lispsa autorilor. E regretabil și e lipsă de respect față de plenul Parlamentului și față de cetățenii care ne-au mandatat să muncim aici în interesul lor. De aceea, reiterez solicitarea către colegii noștri din opoziție să participe la dezbaterea tuturor proiectelor de pe agendă, inclusiv, și mai cu seamă, a proiectelor la care ei sunt autori și pe care noi le-am acceptat pe agendă”, a spus Popșoi.

Amintim că BCS a boicotat și ședințele Parlamentului din 13 și 14 iulie. Fracțiunea a invocat faptul că majoritatea parlamentară ar „respinge” inițiativele legislative propuse de opoziție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: