UNIAN

Iarna un preț, vara – altul: Tariful la gaz în următoarea perioadă ar putea ajunge până la 21 de lei

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că tariful pentru consumatorul final la gazul natural ar putea crește până la 21 de lei pentru un metru cub. Potrivit lui Ceban, majorarea tarifului ar putea avea loc în perioada caldă a anului, când consumul cetățenilor este redus.

„Noi propunem o soluție care va permite ca povara pentru consumatori să nu fie atât de mare și anume aplicarea a două tarife pe perioada unui an. Tariful de primăvară-vară trebuie să fie mai mare”, a precizat Ceban, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova

Astfel, șefia Moldovagaz anunță că tariful pentru sezonul estival ar putea crește.

„În condițiile actuale, tariful de vară ar trebui să fie de 21 de lei. Este mai mare, dar consumul este mai mic. În octombrie, când începe perioada de încălzire, să ne întoarcem la tariful vechi de 15-16 lei”, a declarat șeful Moldovagaz.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. 

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: