Igor Grosu acuză conducerea Găgăuziei că a amenințat observatorii. Reacția bașcanului Irina Vlah
Full Article 3 minutes read

Igor Grosu acuză conducerea Găgăuziei că a amenințat observatorii. Reacția bașcanului Irina Vlah

Președintele fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu susține că autoritățile din Găgăuzia ar fi recurs la acțiuni „fără precedent” în campania prezidențială. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el a declarat că localnicii ar fi fost intimidați și amenințați că își vor pierde locurile de muncă. De cealaltă parte, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah susține că declarațiile deputatului PAS nu corespund realității, iar acest lucru „este trist”. 

Deputatul PAS Igor Grosu susține că Maia Sandu va fi un președinte care nu va diviza, spre deosebire de Igor Dodon. El a remarcat că pentru aceasta au votat și locuitori ai Transnistriei, însă mai puțin cei din Găgăuzia.

„Mai puțin din Găgăuzia, și acolo, atenție, ceea ce a făcut conducerea Găgăuziei în această campanie a fost fără precedent! Oamenii au fost atât de mult intimidați și amenințați cu pierderea serviciului, spre exemplu, observatorii noștri, pe care, inițial, ne-am gândit să-i recrutăm din rândul simpatiznților noștri din Găgăuzia”, a declarat Grosu.

Acesta susține că observatorii locali ar fi fost amenințați de către conducerea Găgăuziei.

„După primul tur le-au spus foarte clar: nu fiți tare activi, că o să vă pierdeți jobul. Și în turul doi noi am fost nevoiți să ducem observatori din Chișinău și din alte raioane acolo. Eu sper că o să ne audă conducerea, care se simte cu musca pe căciulă – astea nu-s metode europene, cu care se dirijează. (…) Nu trebuie să fie relații privilegiate. Legea trebuie să fie și la Chișinău, și la Cahul, și la Cimișlia, și la Comrat”, a mai spus deputatul PAS.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susține că declarațiile lui Igor Grosu sunt false.

„E trist când un parlamentar face declarații false. Și mai trist este când cu parlamentar nu respectă normele legale. De procesul electoral, de organizare și desfășurare, se ocupă Comisia Electorală Centrală. În cazul în care există probe că au fost admise abateri de la normele legale acestea trebuiesc declarate la autoritățile responsabile. Acuzând pe alții în dezbinarea societății acest parlamentar divizează oamenii în cei care-i plac dânsului, și ceilalți”, a declarat Vlah.

Irina Vlah a mai spus că politicienii raționali nu se supără pe votul oamenilor: „Ei își revăd programul și obiectivele, caută argumente noi și învață să fie mai convingători, așa încât să câștige încrederea oamenilor. Noi, locuitorii Găgăuziei, am demonstrat că suntem social activi și responsabili. Toate formațiunile politice și toți liderii politici, care își doresc susținerea și încrederea noastră, pot munci ca să o câștige”, a conchis bașcanul.

***

În cadrul scrutinului prezidențial precedent, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah l-a susținut pe candidatul Igor Dodon.

Conform datelor CEC, în urma turului II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a obținut doar 5,41% dintre voturile alegătorilor din UTA Găgăuzia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: