Imperiul lui Șor. Posturile TV, ziarele, site-urile, canalele de Telegram
Full Article 6 minutes read

Imperiul lui Șor. Posturile TV, ziarele, site-urile, canalele de Telegram

Anunțat în căutare internațională, omul de afaceri și politicianul, Ilan Șor, a devenit cel mai mare jucător pe piața media din țară, în pofida tuturor eforturilor depuse de autorități. Deși, cum spun experții, până la Plahotniuc acesta mai are mult. NM vă spune care instituții media sunt controlate acum de Șor și cum în pofida închiderii posturilor TV subordonate acestuia, ele continuă să emită.

Posturile TV

Acum un an, autoritățile au suspendat difuzarea a șase posturi de televiziune din Republica Moldova. Șor a pierdut atunci tocmai patru posturi TV pe care le controla: Primul în Moldova, Accent TV, Orhei TV și TV6. În afară de știrile din țară, acestea retransmiteau contentul unor posturi TV rusești populare așa ca Pervîi și NTV.

Formal, autoritățile nu au închis aceste posturi TV, ci doar le-au suspendat activitatea  pe durata stării de urgență în țară (starea de urgență a fost prelungită recent din nou). Cu toate acestea, cel puțin unul dintre cele patru posturi TV ale lui Șor, Orhei TV, nu va mai fi deschis. În martie, Consiliul Audiovizualului a refuzat prelungirea licenței de emisie a Orhei TV.

În pofida deciziei, postul TV continuă să producă și să emită contentul său, la fel ca postul TV6. Conținutul acestor posturi a început să fie difuzat pe un post TV necunoscut – Orizont TV. Formal, Orizont TV are același proprietar – Cristina Gușan. Solicitați să comenteze decizia de a lansa conținutul lor pe alt post TV, cei de la Orhei TV și TV6 au declarat că s-au reprofilat și oferă acum servicii de producție și închiriere de echipamente, iar Orizont TV a devenit primul lor client. Media Resurse rămâne proprietarul Orhei TV și TV6.

Postul de televiziune Primul în Moldova a continuat în tot acest timp să difuzeze online, dar acum emisia postului nu este disponibilă. Între timp, în urmă cu o lună, pe postul ITV a apărut contentul postului Primul în Moldova: știrile difuzate la Primul în Moldova, emisiunile de autor ale lui Corneliu Ciurea și a Ludmilei Belcencova, precum și emisiuni de divertisment difuzate de postul de televiziune rusesc Pervîi.

Totodată, potrivit datelor NM, ambele posturi TV – Primul în Moldova și ITV s-au mutat în clădirea General Media Group, care îi aparține lui Vladimir Plahotniuc.

Chiar dacă posturile TV ale lui Șor au găsit noi platforme pentru difuzare, audiența și ratingurile sunt mult mai scăzute decât anterior. Astfel, Primul în Moldova în momentul închiderii era al patrulea cel mai popular post din țară cu un rating de 0,74%, iar TV6 era al șaptelea cu un rating de 0,47%. Astăzi, Orizont TV este al șaselea cel mai popular post cu un rating de 0,37%, iar ITV este pe locul 14 cu un rating de 0,14% (datele TV MR MLD din 1 până în 26 septembrie, auditoriu 18 +).

Imperiul lui Șor. Posturile TV, ziarele, site-urile, canalele de Telegram

Pe lângă platformele de televiziune deja menționate, Ilan Șor, potrivit presei găgăuze, a obținut controlul asupra postului de televiziune public regional GRT. Publicația laf.md a menționat în acest sens că director executiv al GRT a devenit în luna august Vasile Dermenji, care anterior a fost avocatul organizației non-profit apropiate lui Șor „Pentru Orhei”.

Dermenji a refuzat să comenteze pentru NM informația potrivit căreia, Șor ar deține controlul asupra acestui post TV. „Voi comenta acest lucru radiodifuzorului meu public [GRT], dar nu și vouă”, a spus Dermenji.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menționat pentru NM că, judecând după conținutul pe care îl produce GRT, postul este acum cu adevărat controlat de Șor. În plus, potrivit lui Macovei, la acest post TV lucrează acum angajații posturilor TV controlate de Șor.

Ziare, site-uri, canale Telegram

Anul acesta, Șor a preluat controlul ziarului (și site-ului) „Komsomolskaya Pravda v Moldove”. Anterior, publicația aparținea companiei „Komsomolskaya Pravda – Basarabia”, care, la rândul său, aparținea companiei Exclusiv Media (cea din urmă este deținută de soția deputatului socialist Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță). Acum publicația aparține agenției de publicitate Media Contact, controlată de Ilan Șor.

După cum reiese din datele serviciului Web-arhivă (salvează paginile web în diferite perioade de timp), informațiile despre fondatorul publicației „Komsomolskaya Pravda v Moldove” s-au schimbat în iunie-iulie a acestui an. Directorul general al Media Contact, Arina Corșicova, a confirmat achiziționarea publicației „Komsomolskaya Pravda”, refuzând alte comentarii.

Posturile TV controlate de Șor au, de asemenea, propriile lor site-uri. De exemplu, pe Primul.md (site-ul postului de televiziune Primul în Moldova) sunt publicate materiale care îl prezintă într-o lumină pozitivă pe Șor și proiectele sale politice „Renaștere” și „Șansă”. Situația este similară și pe site-urile TV6, Accent TV și Orizont TV. Dar site-ul Orhei TV a încetat să mai fie actualizat, la câteva luni după ce autoritățile au decis să-i suspende difuzarea.

Șeful asociației Watchdog.md, Valeriu Pașa, a remarcat pentru NM că, pe lângă mass-media menționată, există și unele media în Moldova care nu sunt controlate direct de Ilan Șor, dar lucrează în interesele acestuia. „Există unele instituții media care scriu, de exemplu, despre justiție într-un mod benefic pentru Șor; există bloggeri care lucrează în interesul lui. [Asta în timp ce, aceste media sau bloggeri] se poziționează ca pro-europene și anti-Putin”, a spus Pașa. În plus, a adăugat el, zeci de canale de Telegram lucrează în favoarea lui Șor.

Imperiul lui Șor. Posturile TV, ziarele, site-urile, canalele de Telegram

În ultimii zece ani, în Moldova au existat întotdeauna politicieni care au controlat un număr destul de mare de instituții media. Astfel, în perioada în care la putere era Partidul Democrat, cel mai mare media magnat a fost liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc, ulterior cel mai mare jucător de pe piața media a devenit Igor Dodon, în perioada în care deținea funcția de șef de stat (detalii în articolul „Cum a fost remodelată timp de un an piața media din Moldova”).

Potrivit experților, în ciuda faptului că Șor este acum cel mai mare jucător de pe piața media din țară, influența sa nu este comparabilă cu cea a lui Plahotniuc și Dodon din acea perioadă. „Acum, posturile de televiziune independente au câștigat influență și popularitate, în plus au apărut instituții media de alternativă. Mai mult, Plahotniuc controla, pe lângă site-uri, bloggeri și diverși comentatori, televiziunea publică”, a spus Pașa.

De aceeași părere este și Petru Macovei. „Plahotniuc a avut cel mai mare holding din toate timpurile, Dodon nici măcar nu a fost pe aproape. Șor câștigă avânt acum și se concentrează mult mai mult pe sursele media online decât pe media tradițională. Acum, desigur, cel mai mare jucător este Șor, toți ceilalți sunt deja cu mult în urmă”, a concluzionat expertul.

***

Acest material face parte dintr-un proiect special mare al NM despre situația de pe piața media din Moldova, care este în proces de pregătire.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: