zdg.md

În 2023 benzina se poate scumpi cu cel puțin un leu. Care este motivul

Începând cu 1 ianuarie, prețul pentru benzină se va majora în Republica Moldova. Scumpirile vin în contextul creșterii accizului și marjei companiilor de combustibili. NM explică cum va afecta acest lucru prețul final al combustibilului pentru consumatori. 

Cât de mult vor crește prețurile carburanților în 2023?

De la 1 ianuarie 2023, în Moldova vor crește accizele la benzină și motorină. Pentru benzină – de la 7082 la 7719 lei pe tonă, sau de la 5,39 la 5,85 lei / litru, pentru motorină – de la 2980 la 3248 lei pe tonă, sau de la 2,52 la 2,75 lei / litru. Majorarea este prevăzută în versiunea actuală a Codului Fiscal al Republicii Moldova.

De asemenea, în prima jumătate a anului 2023, marja companiilor de carburanți stabilită de ANRE ar putea crește. Pe 16 decembrie, agenția plănuiește să majoreze marja fixă ​​pentru principalele tipuri de combustibil – de la 2,62 la 2,91 lei pe litru. De menționat că marja actuală a fost stabilită de ANRE la jumătatea anului 2021 și nu s-a modificat de atunci.

Potrivit calculelor NM, creșterea planificată a accizelor și a marjelor va duce la creșterea costului unui litru de benzină cu 93 de bani și al motorinei cu 62 de bani.

Cum se stabilește prețul

În Moldova, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, prețurile combustibililor nu sunt determinate de piață. Prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru benzina A-95 și motorina convențională sunt stabilite zilnic de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pe baza formulei:

(PL * CV) / K + MC + AC + TVA = PC

unde:
● PL este valoarea medie a cotației Platts (o agenție de presă americană specializată în publicarea cotațiilor de preț pentru petrol și produse petroliere) pentru un anumit tip de combustibil în ultimele 14 zile ($ pe tonă);
● CV — cursul mediu de schimb în lei față de dolari pentru ultimele 14 zile;
● K – densitatea medie a benzinei 1319 litri/tonă sau motorină 845 kg/m3 sau 1183 litri/tonă;
● MC – marja comerciala, stabilita de ANRE la fiecare sase luni;
● AC — accize pe litru de combustibil;
● TVA – TVA (20%);
● PC este prețul maxim de vânzare cu amănuntul pentru benzină.

Doar cursul de schimb dolar la leu și cotațiile Platts se schimbă zilnic în formulă, care depind de prețurile mondiale la produsele petroliere. Cuantumul accizei se poate modifica o dată pe an, iar marja companiilor de carburanți, care trebuie să acopere toate costurile și să includă profitul, trebuie revizuită de ANRE o dată la șase luni. Atunci când alte componente ale formulei se modifică, se modifică și valoarea finală a TVA-ului.

În 2023, accizele la benzină și motorină vor crește în Moldova. Cum va afecta acest lucru prețul (INFOGRAFIE)

În 2023, accizele la benzină și motorină vor crește în Moldova. Cum va afecta acest lucru prețul (INFOGRAFIE)


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre „supărarea” deputatei care n-a fost inclusă în noua listă PAS pentru parlamentare: „O să treacă”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a catalogat nemulțumirea exprimată de deputat PAS Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu a fost inclusă în lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă drept „o supărare”, care „va trece cu timpul”. Oficialul și-a exprimat încrederea că colega sa de partid își va găsi un rol în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 21 iulie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Igor Grosu a declarat că echipa PAS a avut, anterior, o discuție despre alegerile parlamentare și s-a ajuns la concluzia că formațiunea nu mai poate candida cu o listă formată doar din membrii partidului. Potrivit lui, din această cauză, mai mulți actuali deputați nu se mai regăsesc in lista partidului pentru scrutin.

Așteptările și solicitările cetățenilor sunt de altă natură. Ei solicită o listă națională, o listă deschisă, cu alți oameni, nu doar curat PAS. Asta a însemnat că nu toți, în mod firesc, lista nu poate fi extinsă la nesfârșit… Nu toți din actualii parlamentari se vor regăsi. Lucrul acesta a fost acceptat. Asta nu înseamnă că colegii noștri nu se vor regăsi în alte activități importante, necesare. Pentru că de lucru o să avem berechet. Obiectivul nostru de a fi gata pentru procesul de aderare în 2028 presupune tare, tare mult de lucru și în legislativ, și în executiv, și în administrația publică locală. În toate instituțiile statului”, a spus politicianul.

Președintele PAS a comentat inclusiv nemulțumirea deputatei Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru scrutinul din toamnă.

O supărare. Și aceia cred că o să treacă, cu timpul o să treacă. (…) Dacă tu ai o opinie bună despre cât de harnică ești, e foarte important ca alții să spună despre tine cât de harnică ești. Când tu începi să spui despre tine că ești tare harnic și frumos, și deștept, și potrivit la locul acela și așa mai departe, nu arată bine deloc. Eu cred că și colega o să-și găsească… Pentru că-i plină de energie, de idei. O să se regăsească, într-o formă sau alta, în tot ce se numește procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menționat el.

Amintim că, pe 20 iulie, Congresul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. Printre candidații formațiunii se mai regăsesc actuali deputați, foști și actuali miniștri, personalități din domeniul culturii și alții. În listă, însă, nu mai figurează 25 din cei 63 de deputați PAS din ultima legislatură. Printre aceștia se numără Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru, Oazu Nantoi și Ina Coșeru.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: