AP

În Azerbaidjan au fost blocate mai multe rețele de socializare. Iar în Armenia este restricționată ieșirea bărbaților până la 55 de ani

Autoritățile azere au blocat accesul utilizatorilor la rețelele de socializare și la cele de mesagerie, în contextul agravării conflictului cu Armenia. Despre acest lucru a anunțat organizația Netblocks, care monitorizează accesul la internet în toată lumea. În același timp, autoritățile armene au interzis ieșirea din țară a bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani din rezerva de mobilizare, scrie Meduza.io.

Autoritățile din Azerbaidjan au blocat accesul la Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, TikTok, precum și mesageria WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Zoom. De asemenea, a fost blocat accesul la YouTube.

Pe 27 septembrie, Ministerul transportului, comunicațiilor și înaltelor tehnologii din Azerbaidjan a anunțat că va fi restricționat accesul la internet „pentru a preveni provocări la scară largă din partea Armeniei”, fără însă a preciza ce aplicații vor fi blocate. Pe 27 septembrie, directorul ONG-ului rusesc „Comunitatea de protecție a internetului” Mihail Klimarev a declarat pentru „Novaya Gazeta” că rețelele de socializare din Azerbaidjan pot fi accesate prin VPN, însă acestea sunt mai rar întâlnite în țara respectivă. De asemenea, nu toate rețelele au fost blocate, de exemplu, „VKontakte” funcționează.

În același timp, Armenia a decis să restricționeze dreptul de ieșire din țară a tuturor bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, care fac parte din rezerva de mobilizare. Decizia a fost luată în legătură cu starea de război și mobilizarea generală, care a fost anunțată în ajun, din cauza agravării conflictului din Nagorno Karabah.

Sputnik Armenia scrie că bărbații din rezerva de mobilizare pot părăsi țara numai după ce obțin permisiunea scrisă din partea conducerii Comisariatelor teritoriale.

Amintim că în dimineața de 27 septembrie Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc de provocări și de încălcarea liniei de demarcație din Nagorno Karabah. În legătură cu acutizarea conflictului, ambele țări au declarat stare de război și mobilizare generală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: