În municipiul Chișinău ar putea fi permisă imunizarea contra COVID-19 cu doza III, booster, pentru toți doritorii și nu doar pentru anumite categorii vulnerabile, așa cum a decis Ministerul Sănătății. O inițiativă în acest sens a fost propusă de către primarul capitalei Ion Ceban, în cadrul ședinței Primăriei din 29 noiembrie.
Ion Ceban s-a referit la noua tulpină de COVID-19, care provoacă îngrijorarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Am citit despre decizia CNESP în legătură cu noua tulpină de coronavirus. Am avut dreptate când am insistat pe păstrarea spațiilor de la Moldexpo. Rog toată lumea să gândim strategic, să avem scenarii pe termen lung, să nu ne conducem de ambiții sau că cineva ne place sau nu. Vom urmări cu atenție comportamentul tulpinei sud-africane, care se pare că ne va face în curând noi provocări. Nu facem prognoze, vom urma recomandările autorităților competente la nivel de comunitate europeană, la nivel global, inclusiv OMS”, a menționat Ceban.
Edilul a propus ca, în mun. Chișinău, să fie permisă vaccinarea cu doza booster pentru toți doritorii, nu doar pentru anumite categorii.
„În municipiu vom merge pe următoarele acțiuni: măsuri de prevenție prin fortificarea vaccinării cu doza I și doza II. Vom analiza posibilitatea de vaccinare cu doza III pentru toți, nu pentru grupuri limitate, așa cum a propus Ministerul Sănătății și aici atenționez o dată în plus Ministerul Sănătății: atâta timp cât există vaccin disponibil, cât există doritori pentru a se vaccina cu doza III, trebuie să facem acest lucru disponibil pentru toți”, a spus Ceban.
De asemenea, edilul a menționat că vor fi pregătite spațiile spitalicești, în cazul apariției unui nou val pandemic cu tulpina sud-africană.
„Rog Direcția sănătății să actualizeze planurile de intervenție la nivel de municipalitate, să le transmită Ministerului Sănătății, la fel cu poziția oficială, în scris, la Guvern”, a spus Ceban și a cerut să fie făcut demersul pentru procurarea de urgență a echipamentelor medicale și a medicamentelor.
În același timp, edilul a menționat că, pentru verificarea componentelor inginerești, ar putea fi atrași studenții de la Universitatea Tehnică.
„Pregătirea spațiilor medicale la Centrul Covid de la Moldexpo. Acum este timpul să se verifice toate componentele pe parte de inginerie. Repet: nu lansăm racheta cu moldoveni în cosmos, este nevoie să conectăm echipamente la care avem experiență de a fi conectate. Dacă nu, pot fi cooptați studenții de la Universitatea Tehnică, dacă nu se descurcă Ministerul Sănătății, vorbesc sincer”, a conchis Ceban.
***
Din 29 noiembrie, în Moldova s-a dat start vaccinării cu doza suplimentară și doza booster împotriva COVID-19. Persoanele eligibile pentru administrarea dozei booster sunt:
- angajații din instituțiile medico-sanitare;
- personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată;
- adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani;
- persoanele cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces;
- angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice;
- lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.
De menționat că doza booster se administrează la un interval de cel puțin 6 luni pentru vaccinurile care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Janssen doza se administrează la interval de două luni, după prima administrare.