Администрация президента Украины

În Mariupol, a murit un copil din cauza deshidratării. Zelenski: Nu s-a mai întâmplat așa ceva de pe timpurile invaziei naziste

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat pe 8 martie că, în Mariupol, a murit un copil din cauza deshidratării. 

Informația a fost făcută publică în adresarea lui Zelenski cu ocazia zilei de 8 martie. Acesta a îndemnat lumea să conștientizeze amploarea acțiunilor inumane ale „ocupanților care continuă să ignore regulile pe timp de război”.

Ocupanții în mod conștient taie căile de comunicare. Conștient blochează accesul la mâncare, livrarea apei. Deconectează electricitatea. În Mariupol, pentru prima oară în zeci de ani, pentru prima oară probabil de pe timpurile invaziei naziste, a murit un copil din cauza deshidratării. Auziți-mă, stimați parteneri! De deshidratare. A murit un copil. În anul 2022!”, a spus președintele Ucrainei.

Liderul de la Kiev a subliniat: „Vina pentru fiecare moarte în Ucraina în urma bombardamentelor aviatice asupra orașelor blocate – fără îndoială, este pe conștiința statului rus, a militarilor ruși. Însă responsabilitatea este și pe umerii celor care de 13 zile, undeva în birouri, în Vest, nu pot adopta decizia necesară: securizarea spațiului aerian al Ucrainei”.

Anterior, Vladimir Zelenski a reiterat, în cadrul unui interviu pentru postul american ABC, apelul către SUA de a susține solicitarea Kievului privind asigurarea zonei de interdicție aeriană asupra Ucrainei. Anterior, NATO a refuzat cererea, pe motiv că acest lucru ar însemna o confruntare directă cu Rusia.

***

Amintim că, pe 8 martie, a început evacuarea din orașul Sumî. Este deocamdată primul coridor umanitar despre care au reușit să se înțeleagă partea ucraineană și cea rusă. Oamenii pleacă cu autobuzele spre Poltava. Anterior, orașul a fost ținta bombardamentelor. Procuratura Generală de la Kiev a anunțat un bilanț de 21 de morți, inclusiv 2 copii.

Astăzi se împlinesc 13 zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este vorba despre un război, a instituit cenzura în presă, iar acțiunile armatei trebuie numite doar „operațiune militară specială”. Kievul susține că în această perioadă, armata rusă a pierdut circa 12 000 de oameni. Cel mai recent bilanț oficial al Moscovei cu privire la pierderile armatei ruse a fost publicat pe 2 martie: 498 de morți și 1597 răniți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: