În Moldova s-a ieftinit benzina, însă s-a scumpit gazul. Ce prețuri au afișat stațiile PECO?

Pe 2 iulie, în Moldova, au scăzut prețurile la carburanți. 1 litru de benzină Ai 95 costă acum 20 de lei și 5 bani, cu aproape 40 de bani mai puțin decât acum o zi. Pe de altă parte, gazul lichefiat s-a scumpit cu 40 de bani. Amintim că, din 1 iulie, companiile petroliere decid prețurile la benzină, motorină și gaz conform unei metodologii noi.

Stațiile PECO au afișat vineri prețuri mai mici la benzină și motorină. Astfel, un litru de benzină costă 20 de lei, cu aproape 40 de bani mai puțin față de ziua precedentă. Motorina se vinde cu 16 lei 38 de bani, cu circa 35 de bani mai puțin, iar *gazul lichefiat costă 11 lei 35 de bani sau cu 40 de bani mai mult față de 1 iulie.

*În varianta inițială a știrii, a fost indicat, în mod greșit, că gazul lichefiat s-a ieftinit cu 40 de bani. Ne cerem scuze pentru eroarea comisă.

Amintim că, din 1 iulie, companiile petroliere vor calcula prețurile la carburanți conform unei noi metodologii. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat – la 1,98 lei litrul.

În cazul comerțului cu ridicata, marja adaosului comercial pentru o tonă de bezină și motorină va constitui 1142,18 lei, iar pentru o tonă de gaz lichefiat – 451,58 lei. Prețul include și cheltuielile pentru livrarea și păstrarea carburanților.

Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au declarat că nu își vor acoperi cheltuielile. Mai mult, compania Bemol nu exclude că va fi nevoită să-și sisteze activitatea.

***

Precizăm că, de la începutul anului, companiile petroliere au majorat în repetate rânduri prețurile la carburanți.

Pe 26 februarie, președinta țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate. În urma ședinței, Maia Sandu a declarat că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a recomandat parlamentului să susțină inițiativa unei evaluări externe a Consiliului Concurenței și a Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE)

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: