În pofida criticilor, PSRM și Partidul „ȘOR” au aprobat proiectele de legi privind activitatea farmaceutică
Full Article 2 minutes read

În pofida criticilor, PSRM și Partidul „ȘOR” au aprobat proiectele de legi privind activitatea farmaceutică

Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pentru Moldova, au votat, în cadrul ședinței plenare din 16 decembrie, două proiecte de lege privind activitatea din domeniul farmaceutic. 

Potrivit autorilor, proiectul de modificare a Legii cu privire la medicamente și Legii cu privire la activitatea farmaceutică are ca scop introducerea obligativității pentru factorii decizionali să reglementeze și să monitorizeze prețul medicamentelor începând de la prețul de producător, prețul de depozit și cel din farmacii. De asemenea, documentul prevede introducerea rețetei electronice care vine să completeze inițiativa de a avea o viziune globală asupra serviciilor de sănătate furnizate pacienților asigurați din sistemul de sănătate.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind evaluarea și acreditarea în sănătate și Legii cu privire la comerțul interior reglementează comerțul farmaceutic prin intermediul unităților mobile. În opinia autorilor, acest proiect este important, în special, pentru populația care nu are acces fizic la farmacii.

Deputații din opoziție au criticat dur proiectele menționate, care au fost elaborate de PSRM și Partidul „ȘOR”.

La începutul ședinței parlamentului, deputații Partidului Democrat au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi. Aceștia au menționat că inițiativele sunt populiste și vor avea drept efect scumpirea prețurilor la medicamente.

În ajun, și avocatul Iulian Rusanovschi a criticat dur inițiativa PSRM și cea a Partidului „ȘOR”.

Proiectele au fost votate în lectura a doua, finală. PAS, Platforma DA, PDM și grupul Pro Moldova au părăsit sala de ședințe.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: