Scântei în parlament, din cauza proiectelor privind activitatea farmaceutică. Un deputat PAS avertizează: „Așteptați-vă la scumpiri”
Full Article 3 minutes read

Scântei în parlament, din cauza proiectelor privind activitatea farmaceutică. Un deputat PAS avertizează: „Așteptați-vă la scumpiri”

Deputații Partidului Democrat (PDM) au propus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind traducerea prospectelor medicamentelor în rusă și cel privind „farmaciile mobile”. Parlamentarii au declarat că acestea vor provoca scumpiri la medicamente. Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea privind amânarea examinării proiectului de lege.

Deputata PDM Monica Babuc susține că proiectul de lege propus de PSRM, care prevede că, la solicitarea cumpărătorului, prospectele medicamentelor să fie oferite în limba rusă, este unul populist.

„În ciuda faptului că știm ce se petrece în domeniu, propunem un proiect populist care presupune cheltuieli suplimentare extraordinare. Marii producători cu siguranță nu vor fi de acord să aibă cheltuieli suplimentare și își vor retrage aceste medicamente de pe piață. Iar noi vrem să alocăm și bani din buget pentru asta”, a argumentat Babuc.

La fel, PDM a propus excluderea din ordinea de zi proiectul de lege promovat de Partidul „ȘOR”, privind crearea farmaciilor ambulante.

„Este un proiect care nu are avizul guvernului. A fost discutat și ieri la Comisia protecție socială, sănătate și familie și voturile au fost 3 pentru și 3 împrenă. Nu putem să transformăm astăzi farmaciile în „avto lavce” care merg prin Republica Moldova și vând produse alimentare”, a declarat Ghenadie Buza (PDM).

De asemenea, PDM a solicitat retragerea proiectului de lege nr.302, care prevede că medicamentele vor putea fi vândute în afara farmaciilor, dar și anularea plafonării adaosului comercial la medicamentele OTC (care se vind fără rețeta medicală).

„O să ne trezim că pe piața farmaceutică o să dispară medicamentele care au un cost mai redus și cetățenii vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a cumpăra medicamente”, a argumentat Buza.

Dan Perciun (PAS) a ținut să sublinieze că, în ajun, Comisia protecție socială, sănătate și familie a primit un amendament din partea deputatului neafiliat Sergiu Sîrbu, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, împreună cu deputații Partidului „ȘOR”.

„Amendamentul presupune ca medicamentele care se eliberează fără rețetă, prețul cărora nu va fi limitat, adaosul comercial va fi liber și urmează ca piața să seteze prețul. Asta înseamnă că, inclusiv, medicamente simple, precum paracetamolul, folosite acum în tratarea covid-ului, vor putea să fie comercializate la orice preț va decide piața. Așa că, dacă acest proiect va trece, așteptați-vă la scumpiri”, a explicat Perciun.

În replică, deputata neafiliată Ruxanda Glavan, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, alături de deputații din Partidul „ȘOR”, i-a recomandat să citească „nu doar primele fraze din amendamente, dar și următoarele”: „Este un proiect extrem de bun, un an a fost în proces legislativ și are toate avizele guvernului”.

Majoritatea parlamentară nu a susținut, însă, inițiativa privind retragerea proiectelor de legi respective de pe ordinea de zi a ședinței parlamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: