Эмин Джафаров / «Коммерсантъ»

În Rusia s-a încheiat ancheta unuia dintre figuranții Laundromatului. A depus mărturie împotriva lui Usatîi, Plahotniuc și Șor

În Rusia a fost finalizată ancheta în care este vizat unul dintre figuranții-cheie în dosarul „Laundromat” – coproprietarul băncii „Expressul European” Oleg Kuzmin. Potrivit publicației «Коммерсантъ», Kuzmin și-a recunoscut vinovăția și a depus mărturie în privința politicienilor moldoveni Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, precum și a omului de afaceri Veaceslav Platon și a surorii sale, Elena Platon. Însuși Kuzmin este învinuit de spălare de bani în mărime de $1 mlrd.

Procuratura Generală a Rusiei pregătește dosarul lui Kuzmin pentru procesul de judecată. Pe durata anchetei, Kuzim a ajuns la o înțelegere cu oamenii legii și a căzut de acord să colaboreze cu procurorii. Acesta a depus mărturie, menționând numele a circa 20 de experți din domeniul finanțelor, dar și politicieni care ar fi implicați în operațiuni ilegale. Acesta a numit inclusiv presupușii organizatori ai schemei.

Potrivit surselor jurnaliștilor ruși, bancherul a menționat numele politicienilor moldoveni Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, al omului de afaceri Veaceslav Platon și al surorii sale, Elena Platon, care a deținut funcția de top manager în cadrul Moldindconbank.

De asemenea, Kuzmin a depus mărturie privind partenerii de afaceri ai acestora. În afară de anumiți oameni de afaceri ruși, au fost menționați Victor Ziemelic, unul dintre conducătorii băncii din Riga „Trasta komercbanka”, Dmitrii Rabinovici, conducătorul Direcției credite din cadrul instituției financiare menționate, precum și bancherul ucrainean Stanislav Kolomieț. În afară de aceștia, Kuzmin a depus mărturie împotriva lui Alexandr Korkin, unul dintre acționarii Victoriabank.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, cea mai mare parte a operațiunii privind extragerea a $22 mlrd din Rusia, a avut loc din 30 iunie 2013 până la sfârșitul lui 2014. Schema criminală, potrivit anchetei, a fost elaborată de proprietarul Moldindconbank Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și bancherul din umbră Korkin. Potrivit procurorilor, bancherul Kuzmin a fost atras în „schema moldovenească” de către Plahotniuc. În total, în schemă, ar fi fost implicate peste 100 de firme rusești și 20 de bănci.

Între două companii străine era încheiat un acord de împrumut, pe care părțile nu intenționau să îl respecte. În calitate de garanți, erau implicați cetățeni ai Moldovei sau firme rusești. După expirarea termenului convenit, creditorii se adresau în justiția moldovenească și îi acționau în judecată pe datornici și pe garanții acestora. După pronunțarea deciziei, documentele ajungeau la Moldindconbank. Între timp, în băncile rusești implicate în schemă, erau deschise conturi pentru companiile care figurau drept garant al împrumutului. Pe aceste conturi erau transferate mijloace financiare, sub pretextul de „conversiune în valută internațională”.

Ulterior, banii ajungeau pe conturile Moldindconbank deschise în SUA și Germania. Băncile moldovenești și rusești au imitat astfel de operațiuni până când resursele companiilor au fost arestate în conformitate cu decizia instanțelor moldovenești. Ulterior, banii erau transferați în bănci străine (în special din UE) pe conturile reclamanților – companiilor străine, controlate de membrii comunității criminale. Astfel, potrivit estimărilor procurorilor, prin băncile rusești, uneori, timp de o zi, erau scoase sute de milioane de dolari americani și euro.

În afară de Oleg Kuzmin, au încheiat înțelegeri cu procurorii ruși alți doi figuranți – Alexandr Grigoriev și Elena Platon. Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi sunt arestați în lipsă în Federația Rusă și se află în urmărire internațională.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: