Victor Parlicov, fostul ministru al Energiei, respinge acuzațiile privind presupusa responsabilitate a ministerului pentru ratarea achizițiilor de gaze naturale la prețuri avantajoase. Într-un text publicat, pe 11 decembrie, pe pagina sa de Facebook, acesta a respins informațiile despre faptul că ar fi dus o corespondență „secretă” cu Moldovagaz și a remarcat că, dintre cele trei persoane cărora premierul Dorin Recean le-a cerut demisia, una a continuat să rămână în funcție până miercuri, 11 decembrie. Este vorba despre Victor Bînzari, directorul Energocom.
Parlicov a subliniat că Ministerul Energiei nu are atribuții în achiziția și vânzarea gazelor naturale, responsabilitatea revenind altor instituții, precum Energocom.
„Reiterez, Ministerul Energiei nu cumpără și nu vinde gaze naturale și afirm cu toată responsabilitatea că nu doar nu am interzis achiziționarea de gaze la prețuri bune, dar dimpotrivă, am recomandat “Energocom” să fie făcute aceste achiziții încă din februarie, când aveam cele mai joase prețuri din ultimii ani, și puteam substitui gazele scumpe depozitate în Ucraina cu gaze ieftine procurate de pe piață”, a scris Parlicov.
De asemenea, el a infirmat categoric afirmațiile potrivit cărora ar fi transmis o scrisoare secretizată către Moldovagaz, prin care ar fi interzis achizițiile de gaze pentru întreg sezonul.
„Este o minciună și face parte dintr-o campanie mai largă de sustragere a atenției de la cei real responsabili de achizițiile de gaze, iar în spatele acestui «cor» se simte mâna unui dirijor. Îndemn pe cel care a făcut declarația, și care a făcut rost până și de «raportul Kroll», să publice scrisoarea despre care a vorbit. Și ca să nu se chinuie s-o caute la «secrete», declar public că nu am avut vreo corespondență «secretizată» cu Moldovagaz – toată corespondența între noi a fost fără parafe”, a mai scris fostul ministru.
Parlicov a atras atenția că încă din februarie a recomandat Energocom să achiziționeze gaze la prețurile reduse de pe piață, ceea ce ar fi permis înlocuirea gazelor depozitate în Ucraina, achiziționate anterior la costuri mai mari.
În ceea ce privește realizările mandatului său, fostul ministru a evidențiat progresele semnificative ale Republicii Moldova în sectorul energetic, recunoscute la nivel european. El a remarcat că energetica a fost unul dintre domeniile în care Comisia Europeană a constatat cele mai bune evoluții în raportul anual al Secretariatului Comunității Energetice, în pofida condițiilor dificile în care a fost creat Ministerul Energiei.
***
Precizăm că, pe 5 decembrie, într-o conferință de presă, Dorin Recean a anunțat că a solicitat demisia lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei pe motiv că ar fi admis greșeli în gestionarea sectorului energetic, care au dus la actuala criză. Șeful Guvernului a cerut, de asemenea, demisia directorului general al Energocom, Victor Bînzari, și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat.
La scurt timp, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind revocarea lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei.
Victor Parlicov a fost învestit în funcția de ministru al Energiei în data de 16 februarie 2023.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!