În teorie Rusia, în practică România. Sondaj: cine este principalul partener comercial al Moldovei?
Full Article 3 minutes read

În teorie Rusia, în practică România. Sondaj: cine este principalul partener comercial al Moldovei?

Uniunea Europeană și Federația Rusă sunt percepute drept principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Cel puțin asta arată datele unui sondaj, realizat de compania sociologică CBS-AXA și făcut public pe 11 iulie. În realitate, potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-februarie 2023, principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost România, Ucraina și Germania. Pe când exporturile de mărfuri ale Moldovei în Rusia s-au micșorat cu 43,3%.

Cetățenii au fost întrebați care sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova în prezent. 44,6% au menționat „țările membre ale UE”, 26,7% – Rusia, 20,4% – Ucraina, 17,2% – Turcia, 12,9% – SUA, 11,5% – Belarus, 11,4% – China, 8,6% – Marea Britanie, 6,6% – Kazahstan, iar 6,5% – Japonia.

În teorie Rusia, în practică România. Sondaj: cine este principalul partener comercial al Moldovei?

Respondenții au spus și care, în opinia lor, ar fi principalii parteneri comerciali din UE ai Republicii Moldova. România au declarat 70,8%, Germania – 49,7%, Franța – 35,6%, Italia – 33,9%, iar Polonia – 23,2%.

În teorie Rusia, în practică România. Sondaj: cine este principalul partener comercial al Moldovei?

Întrebați care sunt principalele produse exportate de Republica Moldova pe piața Federației Ruse, 74% din respondenții sondajului au spus legume și fructe, 54,9% – băuturi alcoolice, 16,5% – băuturi nealcoolice, 14,9% – cereale și preparate pe bază de cereale, 14,8% – semințe și fructe oleaginoase

În teorie Rusia, în practică România. Sondaj: cine este principalul partener comercial al Moldovei?

Ministrul Agriculturii declara, în martie 2023, că România rămâne principalul partener comercial al țării, mai ales după războiul din Ucraina când cifra exporturilor pe piața CSI s-a prăbușit.

Potrivit datelor oficiale, prezentate de Biroul Național de Statistică, în ianuarie-februarie 2023, principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost:

România (33,6% din total exporturi), Ucraina (16,0%, majorându-se cu 13,7 puncte procentuale față de ianuarie-februarie 2022), Germania (5,7%), Italia (5,6%), Federația Rusă și Turcia (câte 4,0%), Cehia (3,3%), Belarus (2,9%), Polonia (2,6%), Spania (2,0%), Franța, Cipru și Statele Unite ale Americii (câte 1,6%), Ungaria, Bulgaria și Kazahstan (câte 1,4%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,1%), Regatul Țarilor de Jos (Netherlands) (0,9%), Emiratele Arabe Unite (0,8%), Elveția și Grecia (câte 0,7%), Lituania (0,6%) și Georgia (0,5%).

Totodată, potrivit Biroului, s-au micșorat exporturile de mărfuri în:

Turcia (-70,1%), Italia (-39,2%), Federația Rusă (-43,3%), Elveția (-80,6%), Bulgaria (-54,9%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (-55,3%), Grecia (-64,0%), Germania (-6,1%), Austria (-36,6%), Ungaria (-10,1), Coreea de Sud (-94,0%), Polonia (-4,9%), Belgia (-19,7%), atenuând majorarea pe total exporturi cu 25,2%.

***

De menționat că studiul a fost prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și a fost realizat în perioada 13-28 iunie 2023 de către compania sociologică CBS-AXA. Volumul eșantionului constituie 1 120 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Tipul sondajului: față în față. Potrivit reprezentanților studiului, eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de ±3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: