Încă 11 lideri locali ai organizației ȘOR au fost reținuți în dosarul coruperii alegătorilor (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Încă 11 lideri locali ai organizației ȘOR au fost reținuți în dosarul coruperii alegătorilor (VIDEO)

Încă 11 lideri locali ai organizației „ȘOR” au fost reținuți în urma unei operațiuni extinse, în care forțele de ordine din Republica Moldova au efectuat peste 30 de percheziții în localitățile Chișinău, Orhei, Florești și alte raioane. Acțiunile desfășurate între 29 și 30 octombrie au fost coordonate de Procuratura Generală, Inspectoratul General al Poliției și Centrul Național Anticorupție, având ca obiectiv investigarea finanțărilor ilegale de partide și corupției electorale.

Perchezițiile au dus la sechestrarea unor bunuri de valoare, inclusiv autoturisme și articole de lux, precum și la ridicarea mai multor telefoane mobile, tablete, stick-uri USB și documente relevante pentru investigații. Printre probele colectate se numără sume de bani, materiale electorale, liste ale persoanelor vizate în anchetă, legitimații de partid, chitanțe care confirmă transferuri bancare și alte înscrisuri esențiale.

Unele dintre persoanele implicate au ales să colaboreze cu anchetatorii, oferind mărturii care susțin acuzațiile de corupție electorală.

Reprezentanții autorităților au subliniat gravitatea acestor fapte și au lansat un apel către cetățeni să nu accepte bani în schimbul voturilor, subliniind că această practică este ilegală și sancționabilă cu o amendă de până la 37.500 de lei.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: