WHO Moldova

Încă 16 moldoveni au fost răpuși de noul coronavirus. Bilanțul a ajuns la 1617

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost înregistrate 16 decese în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus. Jumătate dintre aceștia sunt originari din Chișinău.

Deces 1602: Femeie de 70 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 12 octombrie, la IMU. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Deces 1603: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 octombrie, la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 1604: Femeie de 64 ani, din r-nul Comrat. Transferată la data de 06 octombrie, de la SR Comrat, la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardicacă.

Deces 1605: Bărbat de 61 ani, din mun. Chișinău. Transferat la data de 18 octombrie, de la Spitalul MSMPS la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă, insuficiență hepato-renală.

Deces 1606: Bărbat de 62 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 octombrie, la IMU. Comorbidități: insuficiență cardiacă, diabet zaharat, hipertensiune arterială, cancer.

Deces 1607: Bărbat de 86 ani, din r-nul Ialoveni. Internat la data de 11 octombrie, la SCM „Sf. Arh. Mihail”. Comorbidități: infarct miocardic vechi, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 1608: Bărbat de 86 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 01 octombrie, la SCM „Sf. Arh. Mihail”. Comorbidități: insuficiență cardiacă, cardiopatie, sechele AVC.

Deces 1609: Femeie de 82 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 06 octombrie, la SCM „Sf. Arh. Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, sechele AVC, cardiopatie ischemică.

Deces 1610: Bărbat de 78 ani, din r-nul Florești. Internat la data de 03 octombrie, la Spitalul de Stat. Comorbidități: infarct miocardic, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 1611: Femeie de 70 ani, din r-nul Florești. Internată la data de 07 octombrie, la SC Bălți. Comorbidități: obezitate gr. III.

Deces 1612: Femeie de 66 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 11 octombrie, la SCM „Gh. Paladi”. Comorbidități: obezitate, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 1613: Femeie de 67 ani, din r-nul Vulcănești. Transferată la data de 07 octombrie, de la SR Vulcănești, la SR Cahul. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă, insuficiență hepato-renală

Deces 1614: Femeie de 76 ani, din r-nul Anenii Noi. Internată la data de 30 septembrie, la SR Anenii Noi. Comorbidități: fibrilație atrială tahisistolică cronică, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 1615: Femeie de 89 ani, din Transnistria. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 1616: Bărbat de 59 ani, din Transnistria. Comorbidități: obezitate, cardiomiopatie mixtă.

Deecs 1617: Femeie de 74 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Amintim că pe 20 octombrie în R. Moldova au fost confirmate 656 de cazuri noi de infectare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Cristina Gherasimov

Viitorii deputați – îndemnați să mențină cursul european. Declarația aprobată la ultima ședință a actualului Parlament

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației actualului Parlament cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest eveniment a avut loc pe 10 iulie, la ultima ședință a actualei legislaturi. Inițiativa a fost înaintată de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputații au făcut apel către viitorul Parlament să mențină cursul european al țării și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte. Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre – un viitor al păcii, al libertății și al demnității”. Parlamentarii s-au adresat, de asemenea, întregii comunități internaționale.

Care este conținutul declarației?

Semnatarii au declarat că își „reafirmă angajamentul ferm față de parcursul ireversibil de integrare europeană și cheamă toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să rămână unite în jurul acestui obiectiv strategic, în spiritul solidarității și al responsabilității față de cetățeni și față de generațiile viitoare”. În declarație se mai precizează că „aderarea la Uniunea Europeană reprezintă singura cale viabilă pentru garantarea libertății, a păcii și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale și regionale cu care ne confruntăm”.

Totodată, deputații și-au exprimat speranța că, până la sfârșitul anului 2025, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru începerea negocierilor pe grupuri de capitole, astfel încât procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să avanseze cu celeritate.

Deputații au făcut apel la viitorul Parlament, care va fi constituit în urma alegerilor din 28 septembrie 2025, „să mențină cursul european al Republicii Moldova, să asigure continuitatea și accelerarea procesului de aderare”. Totodată, parlamentarii au solicitat Guvernului Republicii Moldova „să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea unui scrutin electoral liber, corect și transparent, să prevină orice ingerințe externe și să combată cu fermitate corupția electorală, asigurând astfel exprimarea voinței reale a cetățenilor”.

Semnatarii au făcut apel și către „toate forțele politice, instituțiile publice, societatea civilă, mediul academic și cel de afaceri să contribuie în continuare la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană, valorificând oportunitatea istorică pe care o are legislatura următoare”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Cetățenii Republicii Moldova au fost îndemnați „să privească cu încredere spre viitorul european al țării noastre — un viitor al păcii, al libertății și al demnității — și să participe, prin efort cotidian, dialog și responsabilitate civică, la transformarea Republicii Moldova într-un stat european modern”.

Parlamentarii au adresat un apel și întregii comunități internaționale „să respecte alegerea suverană a cetățenilor Republicii Moldova și dreptul lor legitim să își decidă liber destinul și dreptul de a trăi în pace și demnitate”.

„Încheiem legislatura a XI-a cu profundă convingere că, la sfârșitul acestui deceniu, prin unitate, hotărâre și perseverență, Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene — o țară liberă și demnă, contribuind la pacea, democrația și securitatea întregului continent”, au comunicat deputații la finalul declarației.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea declarației a fost semnat de 60 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Precizările vicepremierului pentru integrare europeană

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a salutat adoptarea declarației.

„Prin acest document, adoptat la încheierea actualei legislaturi, Parlamentul: reafirmă angajamentul față de parcursul european al Moldovei; face apel către viitorul Parlament să mențină cursul european și către Guvern să asigure alegeri libere și corecte; îndeamnă cetățenii să privească cu încredere spre viitorul european al Republicii Moldova; subliniază beneficiile concrete aduse de parteneriatul cu UE – de la oportunități economice și mobilitate sporită până la siguranță și solidaritate”, a comunicat Gherasimov.

„Vom continua să muncim împreună pentru ca Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030”, a adăugat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.

***

Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În mai 2025, Guvernul de la Chișinău a aprobat Programul Național de Aderare la UE pentru perioada 2025–2029, care urmărește pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Documentul vizează 33 de capitole de negociere, grupate în șase clustere tematice, și prevede transpunerea a peste 3 000 de acte ale UE prin aproape 1 800 de măsuri legislative și peste 1 000 de acțiuni de implementare.

Pe 4 iunie 2025, premierul Dorin Recean și membri ai Guvernului au participat la Bruxelles la cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – UE. Evenimentul a vizat evaluarea progreselor înregistrate de Moldova în parcursul său european. Atunci, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru deschiderea primelor clustere de negociere cu UE.

Pe 26 iunie 2025, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au invitat Consiliul Uniunii Europene să treacă la următoarele etape în procesul de aderare al Republicii Moldova, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. Această concluzie a fost adoptată la Summitul Consiliului European.

***

Menționăm că, pe 10 iulie, a avut loc ultima ședință a actualei legislaturi.

Actualul Parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – marchează, pe 11 iulie, patru ani de la ultimele alegeri parlamentare. Un nou legislativ urmează să fie ales pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: