Încă două misiuni diplomatice, solidare cu Peter Michalko. Mesajele publicate de ambasada Germaniei și cea a Țărilor de Jos
Full Article 3 minutes read

Încă două misiuni diplomatice, solidare cu Peter Michalko. Mesajele publicate de ambasada Germaniei și cea a Țărilor de Jos

Ambasada Germaniei în Republica Moldova și cea a Regatului Țărilor de Jos s-au alăturat misiunilor diplomatice care și-au manifestat solidaritatea cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Mesaje de susținere au fost publicate pe paginile de Facebook ale ambasadelor.

„Republica Moldova şi-a asumat, în faţa Uniunii Europene, angajamentul de elucidare a scandalului bancar. Este una dintre sarcinile Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova de a atrage atenţia asupra acestor angajamente şi de a urmări realizarea lor. Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova susţine aceste eforturi şi mulţumeşte Delegaţiei Uniunii Europene pentru aportul în această chestiune importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru relaţiile cu Uniunea Europeană”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a ambasadei Germaniei.

Ambasada Republicii Federale Germania respinge în mod categoric acuzaţiile aduse recent la adresa Şefului Delegaţiei…

Posted by Deutsche Botschaft Chişinău on Friday, 7 August 2020

Un mesaj asemănător a fost publicat și pe pagina ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

„Unul dintre angajamentele Republicii Moldova în relațiile bilaterale cu UE, este progresul în investigarea fraudei bancare. Această anchetă trebuie să rezulte cu condamnarea tuturor beneficiarilor și recuperarea tuturor daunelor suportate de către cetățenii Republicii Moldova. O anchetă corectă și amplă a fraudei bancare este esențială pentru recuperarea încrederii în justiție”, au scris reprezentanții misiunii diplomatice.

Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău își exprimă acordul cu declarațiile recente ale E.S. Peter…

Posted by Dutch Embassy Office in Moldova on Friday, 7 August 2020

În ajun, și ambasadorii Franței, Poloniei și Suediei și-au exprimat solidaritatea cu ambasadorul UE în Moldova. Iar ministrul Justiției Fadei Nagacevschi i-a acuzat pe parlamentarii respectivi de „tupeu”.

Reacțiile vi după ce, pe 6 august, mai mulți reprezentanți ai Partidului „ȘOR”, inclusiv deputații Marina Tauber și Denis Ulanov, au protestat în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Aceștia îl acuză pe Peter Michalko de imixtiune în actul justiției, după ce acesta a declarat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că „tărăgănarea procesului în care este vizat Ilan Șor pune la îndoială încrederea cetățenilor în organele de drept”.

Șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko nu a comentat acuzațiile aduse de deputații Partidului „ȘOR”, însă  a distribuit, pe pagina sa de Facebook, rapoartele Kroll 1 și Kroll 2. În replică, deputatul Denis Ulanov a scris pe pagina sa de Facebook că Peter Michalko va rămâne în istoria țării drept „un avocat al actualei guvernări”, care ar fi susținut deschis „tendințele de intimidare și represiuni pe criterii politice” și că „fițuica pregătită de Kroll este simplă beletristică și nicidecum dovezi în cauzele penale”.

Amintim că Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.

Din luna februarie 2018, când dosarul de condamnare a fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri.

De la începutul acestui an au fost amânate circa 10 şedinţe, unele din cauza situaţiei epidemiologice, iar altele – la cererea avocaţilor. Următoarea ședință a fost planificată pentru 2 septembrie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: