(VIDEO) Partidul „ȘOR”, supărat pe Peter Michalko. Mai mulți deputați au organizat un protest în fața sediului Delegaţiei UE
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Partidul „ȘOR”, supărat pe Peter Michalko. Mai mulți deputați au organizat un protest în fața sediului Delegaţiei UE

Mai mulți membri ai Partidului Politic „ȘOR” au organizat pe 6 august un protest în fața sediului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceștia l-au acuzat pe Peter Michalko de imixtiune în justiție și au cerut autorităților de la Bruxelles să îl recheme pe oficial din funcția de ambasador al UE. Reprezentanții Partidului „ȘOR” au înmânat o notă de protest paznicului sediului Delegației UE, iar acesta a promis că va transmite documentul ambasadorului peter Michalko.

Manifestanții susțin că Peter Michalko și-a dat cu părerea într-o emisiune televizată despre felul cum este gestionat dosarul în care este vizat deputatul Ilan Șor. Aceștia au amintit că fostul primar de Orhei se declară nevinovat, iar declarațiile ambasadorului UE la Chișinău ar fi „adus atingere partidului și alegătorilor Partidului „ȘOR””.

Printre participanții la protest au fost și deputații Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Denis Ulanov.

„Prin afirmațiile sale, în care practic deschis, a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un dosar controversat, pe care mulți îl consideră poltiic, Peter Michalko a făcut presiuni asupra justiției și a judecătorilor, la fel ca guvernarea de la Chișinău”, a declarat Marina Tauber.

Deputata a adresat un discurs în engleză către partenerii Republicii Moldova din UE, prin care a declarat că Peter Michalko ar trebui să demisioneze și să adreseze scuze publice pentru declarațiile sale, care nu ar corespunde normelor diplomatice.

Partidul Politic „ȘOR”, formațiune politică parlamentară de opoziție din Republica Moldova își exprimă profundul dezacord și condamnă fără echivoc declarațiile făcute de Peter Michalko în studiul unui post privat de televiziune la adresa liderului Ilan Șor, declarații care încalcă flagrant statutul său diplomatic, interzicerea imixtiunii unui stat străin în afacerile interne ale altui stat, normele dreptului internațional, dar și prezumția nevinovăției consfințită în Constituția Republicii Moldova.

Posted by Marina Tauber Oficial on Wednesday, 5 August 2020

Reacția vine după ce, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul de televizune RTR Moldova, șeful Delegației UE în Republica Moldova Peter Michalko a declarat: „Cât se mai poate de urmărit cum sunt mereu amânate ședințele de judecată în dosarul Șor? A fost din nou amânat, până în septembrie-octombrie, nu mai știu sigur. Această tărăgănare pune la îndoială încrederea în sistemul justiției și pune la îndoială eficiența activității organelor de drept”.

Amintim că Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Din 2019, Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public din Republica Moldova, deși nu a recunoscut oficial că a părăsit țara.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: