captură/privesc.eu

(VIDEO) Partidul „ȘOR”, supărat pe Peter Michalko. Mai mulți deputați au organizat un protest în fața sediului Delegaţiei UE

Mai mulți membri ai Partidului Politic „ȘOR” au organizat pe 6 august un protest în fața sediului Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceștia l-au acuzat pe Peter Michalko de imixtiune în justiție și au cerut autorităților de la Bruxelles să îl recheme pe oficial din funcția de ambasador al UE. Reprezentanții Partidului „ȘOR” au înmânat o notă de protest paznicului sediului Delegației UE, iar acesta a promis că va transmite documentul ambasadorului peter Michalko.

Manifestanții susțin că Peter Michalko și-a dat cu părerea într-o emisiune televizată despre felul cum este gestionat dosarul în care este vizat deputatul Ilan Șor. Aceștia au amintit că fostul primar de Orhei se declară nevinovat, iar declarațiile ambasadorului UE la Chișinău ar fi „adus atingere partidului și alegătorilor Partidului „ȘOR””.

Printre participanții la protest au fost și deputații Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Denis Ulanov.

„Prin afirmațiile sale, în care practic deschis, a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un dosar controversat, pe care mulți îl consideră poltiic, Peter Michalko a făcut presiuni asupra justiției și a judecătorilor, la fel ca guvernarea de la Chișinău”, a declarat Marina Tauber.

Deputata a adresat un discurs în engleză către partenerii Republicii Moldova din UE, prin care a declarat că Peter Michalko ar trebui să demisioneze și să adreseze scuze publice pentru declarațiile sale, care nu ar corespunde normelor diplomatice.

https://www.facebook.com/MarinaTauberOfficial/videos/3148066528616418/?v=3148066528616418

Reacția vine după ce, în cadrul unei emisiuni televizate de la postul de televizune RTR Moldova, șeful Delegației UE în Republica Moldova Peter Michalko a declarat: „Cât se mai poate de urmărit cum sunt mereu amânate ședințele de judecată în dosarul Șor? A fost din nou amânat, până în septembrie-octombrie, nu mai știu sigur. Această tărăgănare pune la îndoială încrederea în sistemul justiției și pune la îndoială eficiența activității organelor de drept”.

Amintim că Ilan Șor a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor legislative din 24 februarie. Fostul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează.

Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Șor a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Din 2019, Ilan Șor nu a mai apărut în spațiul public din Republica Moldova, deși nu a recunoscut oficial că a părăsit țara.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: