kp.ru

Încă nu sunt toți acasă. Ar putea suplimentele la salarii să readucă migranții în Moldova? Studiu NM

Guvernul condus de Ion Chicu a propus ca migranții care vor reveni în Moldova să primească un supliment de până la 20% din salariul moldovenesc. Autoritățile intenționează astfel să încurajeze revenirea lor în patrie. Detaliile proiectului deocamdată nu se cunosc: premierul Ion Chicu a promis că va prezenta calculele până la sfârșitul lunii aprilie. NM și experții au încercat să afle, ce nu e în regulă cu această idee și de ce în problema „migrației inverse” banii nu sunt cei mai importanți.

Ce a propus guvernul

Guvernul a propus ca revenirea migranților în patrie să fie încurajată cu ajutorul plăților suplimentare din buget la salariile lor din Moldova. Este vorba despre subvenții în mărime de până la 20% din salariul oficial. Prim-ministrul Ion Chicu a făcut acest anunț la începutul săptămânii. El a subliniat că această noutate ar putea fi implementată la începutul lunii iulie curent.

Cât timp statul va plăti subvenții migranților care vor reveni în Moldova, doar bugetarii vor beneficia de aceste plăți sau și angajații companiilor private, câți migranți intenționează astfel să revină în Moldova – nu se știe. Ion Chicu a menționat pentru NM că guvernul elaborează acum un regulament care va răspunde la aceste întrebări. Potrivit premierului, regulamentul va fi gata până la sfârșitul lunii aprilie.

Ce spun experții

Salariile

Expertul economic Victor Ciobanu a comunicat pentru NM că migranții pleacă acolo unde salariile sunt mai mari nu cu 20% comparativ cu cele moldovenești. „Venitul trebuie să fie comparabil cu cel pe care migranții îl primesc în Europa. Poate un pic mai mic, ținându-se cont de faptul că aici costurile vieții sunt un pic mai mici, dar nu cu mult. Iar dacă la 5 mii se va adăuga 1 mie, nimeni nu se va urni din loc”, consideră Ciobanu. În opinia sa, „vor pedala” acest program până la alegerile prezidențiale. Iar după aceasta vor uita de el.

La rândul său, Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul, a menționat pentru NM că institutul a efectuat un studiu în cadrul căruia cetățenii au numit mărimea salariului pe care, dacă l-ar obține, nu ar pleca din Moldova. „Este vorba despre aproximativ 13 mii de lei. [Deci, dacă s-ar lua un salariu mediu de 7 mii de lei] plus 20% – nu este nici pe departe nivelul care i-ar face pe oameni să revină”, a subliniat Ioniță.

Emigrat în Canada, Veaceslav Balan, expert în drepturile omului, doctorand în drept la Universitatea Otawa, a remarcat pentru NM că adaosul propus de guvern este „irelevant”. „Salariul muncitorilor migranți în Europa și salariile din Moldova se deosebesc foarte mult, nu doar cu câteva zeci de procente. În Canada, de exemplu, salariul minim este de aproximativ 25 de mii de lei lunar [echivalentul în lei moldovenești]”, a menționat el.

Infrastructura și situația socială și de drept

Potrivit lui Ioniță, un salariu bun înseamnă doar o treime din ceea ce ar fi necesar ca migranții să revină. El afirmă că cel mai mare rol îl are calitatea serviciilor de stat. „Salariul influențează calitatea vieții, însă doar în proporție de 30%. Pentru oameni este important accesul la educație, drumurile bune, asigurarea cu apă, infrastructura. Ce folos dintr-un automobil de 70 de mii de euro dacă îl distrugi pe drumurile rele”, a precizat Ioniță.

Și Alexandr Macuhin, doctor în filosofie, cercetător al Institutului „Adam Mickiewicz” din Polonia, consideră că în această problemă, banii nu sunt cei mai importanți: „Toate studiile despre migrație și despre migranții din Moldova demonstrează că oamenii nu vor reveni pentru un supliment de 1-2 mii de lei. Pentru că răspunsul la această întrebare este cu mult mai complex. Însă chiar dacă el ar fi simplificat, ar fi trei lucruri fundamentale: educația, medicina, infrastructura. Și abia după aceasta – veniturile”.

Referindu-se la motivele plecării sale din Moldova, Veaceslav Balan a numit lipsa oportunităților pentru creșterea profesională și problemele privind respectarea drepturilor omului: „În Moldova, pentru ca să nu dau mită și să-mi rezolv toate problemele conform legii, eram nevoit mereu să lupt pentru drepturile mele – să cer, să scriu plângeri, să mă cert. Pretutindeni: în instituțiile medicale, în grădinițe, în instituțiile de protecție socială, în bănci, la poliție etc.”.

Mentalitatea

Veaceslav Ioniță s-a referit și la faptul că, potrivit studiilor, aproape 70 la sută din locuitorii Moldovei nu văd viitorul copiilor lor în Moldova: „Deci, o persoană își crește aici copiii, dar depune toate eforturile pentru a-i duce din Moldova. Este deja infiltrat în mentalitate. Iar propunerea guvernului despre cele 20% e ca și cum ai ieși cu praștia împotriva avionului”. Expertul a menționat că, potrivit statisticii din alte țări, peste cinci ani, un sfert din migranți revin în țara lor pentru a dezvolta o afacere: „Are loc valul invers al migrației. În Moldova, și azi este aștetat acest val invers”.

Ioniță a mai remarcat că dacă anterior intenționau să plece din Moldova oamenii în vârstă de la 18 ani până la 30 de ani, acum și persoanele de 30-45 de ani își manifestă dorința de a pleca.

Contradicțiile în prioritățile autorităților

Alexandr Macuhin a atras atenția asupra faptului că guvernul ar trebui să decidă, ce este prioritar: „revenirea cetățenilor Moldovei sau atragerea cetățenilor din țări mult mai sărace în calitate de forță de muncă necalificată”.

El a mai remarcat că în Moldova există programe de încurajare a revenirii migranților, de exemplu, PARE 1+1 (guvernul adaugă un leu pentru fiecare leu pe care migrantul îl investește într-o afacere în Moldova) și altele. „Însă acestea nu influențează prea mult asupra „temperaturii medii din spital”, pentru că foarte puțini din migranții care au revenit în Moldova sunt pregătiți să-și deschidă aici o afacere. Aceasta se referă mai ales la raioanele în care depopularea crește vertiginos – nu putem vorbi despre niciun fel de afacere cât de cât serioasă, în afară de o întreprindere de familie din doi-trei angajați”, consideră Alexandr Macuhin.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: