„Încă un pas și va declara că-i unionist”. Reacții după ce Ion Ceban și-a lansat partidul 
Full Article 6 minutes read

„Încă un pas și va declara că-i unionist”. Reacții după ce Ion Ceban și-a lansat partidul 

La aproape una an de la crearea Mișcării Alternative Naționale, primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat astăzi lansarea noii formațiuni politice – Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”. Edilul a spus că noua formațiune va fi pro-europeană. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

Printre primii care a reacționat la anunțul primarului Ceban, a fost vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Azi, Ion, de la tribuna Primăriei Chișinău anunță despre crearea unui partid pentru integrare europeană. Ion, ești hazliu. Probabil e nevoie de Mișcarea Alternativa pentru Chișinău”, a scris Andrei Spînu, pe Telegram.

Vicepremierul moldovean a publicat și o imagine cu Ion Ceban alături de socialistul Igor Dodon.

„Încă un pas și va declara că-i unionist”. Reacții după ce Ion Ceban și-a lansat partidul 

Telegram/Andrei Spînu

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba a ținut să comenteze lansarea. El a amintit despre un interviu de-al său de acum un an.

„Una din întrebări era despre următorul proiect politic al Moscovei în Chișinău. Am zis că Moscova nu are nevoie de încă un partid radical, deschis pro-rus. Următorul proiect al Moscovei va fi un partid numit „pro-european””, a comunicat Alaiba.

Deputatul a mai scris că „azi primarul cică apolitic, fostul consilier al pro-rusului Dodon, fost membru al partidului pro-rus PSRM, Ivan Ceban a promis că face partid”: „Nu m-am mirat deloc când am auzit că face partid pro-european. Pentru că Moscova are nevoie de un partid pro-european pe care să-l controleze”, a mai scris parlamentarul, pe Facebook.

Bloggerul Dragoș Galbur menționat pe o rețea de socializare că formațiunea politică a lui Ion Ceban ar fi finanțată de Veaceslav Platon.

„Mai urmează un partid finanțat de Platon, cu experți economici, primari și onegiști care au fost în ACUM, alături de /pas/, dar care au fost lăsați după ușă de actuala putere”, a adăugat Galbur.

Activistul civic Vitalie Sprînceană a declarat că „e un semn de criză a imaginației politice când și „mișcarea de alternativă” se vrea tot pro-europeană și nu vrea să imagineze un model de țară propriu”.

„Deja se conturează unele trăsături ale partidului primarului de Chișinău – ceva din retorica tehnocrată a PD (fapte, nu vorbe), ceva din unionism (toate înfrățirile și colaborările cu orașele românești), ceva din practicile partidului Șor (schimbarea pavajului și inaugurarea de parcuri), ceva apeluri la carisma personală”, a scris activistul, pe Facebook.

Tot el a menționat că „așa-zisa alternativă sugerează de fapt lipsa de alternativă: clasa politică a țării nu are alt proiect de țară decât „să ajungem membri ai UE și pe urmă vedem ce e de făcut””.

Caricaturistul Alex Buretz a postat o imagine, imitând-l pe Ion Ceban: „Astăzi lansăm Partidul Mișcarea Superlativă Națională – PMSN. A treia lansare se planifică la toamnă”, a scris el, pe Facebook.

„Încă un pas și va declara că-i unionist”. Reacții după ce Ion Ceban și-a lansat partidul 

Facebook/Alex Buretz

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, fost consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Alex Trubca, a scris că”după 3 ani în care a mințit chișinăuienii că e un primar apolitic, Ceban de la tribuna Primăriei (!) anunță lansarea partidului”.

„Ei bine, dacă tot v-ați lansat în politică, Iv Ceban, poftiți și prima întrebare politică: Ce credeți despre invazia Ucrainei de către Rusia?”, a menționat Trubca.

Dinu Plîngău, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a precizat că „încă un pas și Ion Ceban va declara că-i unionist”.

Totuși, potrivit lui Plîngău, „culmea lansării este acompanierea și comentariile celui mai detestat ministru din actualul guvern care a făcut primul comentariul despre lansarea idolului său politic”: „Păcat că prenumele lui Spînu nu-i Ion”.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea, după anunțul făcut de Ion Ceban, a spus că „se pare că partidul va fi centrist, spre dreapta, după cum reiese din tezele-cheie ale programului”.

Țîrdea a mai menționat că „în multe sondaje de opinie, Ceban este pe primul sau al doilea rating din țară”. Acest lucru, potrivit socialistului, i-ar da motive să creadă că în curând „va fi adusă o lovitură mediatică lui și anturajului său”.

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, a postat imagini video cu Ion Ceban, din 2014, din timpul unui protest al socialiștilor. Actualul edil spunea că „la aceste alegeri s-a votat pentru apropiere de Rusia și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală”.

„Ion Ceban și integrarea europeană. Un nou partid care cică e „pentru integrarea europeană”. Unii politicieni cred că memoria moldovenilor e chiar atât de scurtă”, a scris fostul parlamentar, pe Facebook.

***

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională încă pe data de 30 decembrie 2021.

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău.

După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”.

Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

De menționat că în noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: