Întrebat ce măsuri vor fi luate pe termen lung pentru familiile care și-au pierdut apartamentele în incendiul de la Durlești, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că trebuie luate decizii la nivel de Guvern. Totodată, a adăugat ministrul, este necesară și implicarea autorităților locale, care „trebuie să vină cu diferite tipuri de propuneri”. Potrivit lui Bolea, sunt foarte multe familii care au luat apartamentele în credit. „Sperăm foarte mult că, având acel credit, și-au protejat printr-o poliță de asigurare investiția”, a adăugat ministrul. În ceea ce privește apartamentele inundate, urmare a intervenției pompierilor, Bolea a spus că urmează să fie evaluat nivelul prejudiciului, menționând că apa a ajuns până la primul etaj.
Bolea a fost întrebat de jurnaliști ce măsuri sunt luate pentru familiile care și-au pierdut casele. „Ministerul Educației le-a oferit camere în cămin”, a răspuns ministrul.
La precizarea jurnalistului că această măsură este pe termen scurt și întrebarea despre ce decizie va fi luată pe termen lung, Bolea a răspuns: „Pe termen lung trebuie să luăm decizii la nivel de Guvern. Se implică și primăriile, care sunt direct responsabile, pentru că Comisia Situații Excepționale la nivel de orașul Durlești, din perimetrul căruia administrativ se află acest bloc de locuit, trebuie să ia decizii și să vină cu diferite tipuri de propuneri”.
Întrebat dacă proprietarii apartamentelor, în special cei de la mansardă, aveau asigurare pentru locuințe, Bolea a declarat: „Sunt foarte multe familii care au contract de credit imobiliar și sper foarte mult că ei anume aveau acele asigurări. Etajele care au ars, fiind luate prin credit… cunoaștem că băncile acordă creditul în baza unei asigurări. Sperăm foarte mult că, având acel credit, și-au protejat printr-o poliță de asigurare și investiția”
La întrebarea unui jurnalist dacă proprietarii locuințelor inundate de apa folosită pentru stingerea incendiului vor fi despăgubiți, ministrul a precizat: „Apa a pătruns de sus până jos, până la primul etaj. Urmează să identificăm, împreună cu experții, nivelul prejudiciului adus fiecărui locatar al acestui bloc. Vorbim de peste 165 de apartamente”.
În după amiaza zilei de 16 mai, mansarda blocului de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu 75 din Durlești a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai, distrugând aproximativ 1500 m² de acoperiș.
Ministerul Infrastructurii a dispus un control prin Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.
Guvernul a anunțat că familiile afectate vor primi vouchere pentru necesități urgente și cazare.
Reprezentanții PAS au menționat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Potrivit formațiunii, cinci familii sunt cazate temporar în cămine studențești, iar în zilele următoare urmează să fie ridicat un acoperiș provizoriu. De asemenea, PAS a solicitat sprijin financiar din fondurile de rezervă ale Durleștiului și Chișinăului și a cerut convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale în capitală, pentru acordarea de ajutoare materiale. Primarul Ion Ceban a spus că Guvernul trebuie să intervină, dar că se caută soluții pentru a aloca 3 milioane de lei din bugetul Chișinăului.
Ministrul Muncii a anunțat un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată. Iar Primăria Durlești a anunțat că, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local, s-a decis alocarea a 1.000.000 lei pentru acordarea ajutorului material necesar persoanelor care au suferit pierderi în urma incendiului.
Primăria Durlești a raportat că mansarda arsă a fost construită fără autorizație.
Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.