Facebook/Iv Ceban

Indemnizații unice din partea statului, în caz de infectare sau deces a lucrătorilor medicali antrenați în lupta cu COVID-19

Personalul medical vaccinat din Republica Moldova, antrenat în lupta cu COVID-19, va beneficia de indemnizația unică în sumă de 16 000 lei în cazul contractării virusului. În caz de deces, moștenitorii vor primi o indemnizație unică în mărime de 100 de mii de lei, cu condiția ca și beneficiarul să fie vaccinat. În cazul în care lucrătorul medical respectiv nu era vaccinat, banii nu vor fi alocați. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței cabinetului de miniștri din 13 octombrie. 

În categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului se vor încadra angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Informații și Securitate, ai instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească sau de asistență medicală primară.

Angajații care nu și-au administrat un vaccin anti COVID până la momentul contractării virusului, nu vor mai putea beneficia de asistența financiară unică, oferită în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

Totodată, Guvernul a stabilit o indemnizație unică în mărime de 100 mii de lei pentru personalul implicat în desfășurarea activităților medicale de combatere a pandemiei și vaccinat împotriva COVID-19 din cadrul instituțiilor medicale menționate mai sus, care a decedat în lupta cu virusul.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Sănătății în scopul ajustării măsurilor de sprijin pentru lucrătorii medicali expuși riscului de îmbolnăvire în contextul pandemiei COVID-19. Cheltuielile necesare pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul fondurilor de urgență ale Guvernului.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a explicat, pe 13 octombrie, din ce motiv angajații din sistemul medical care nu sunt vaccinați nu vor beneficia de acești bani: „Nu cred că sunt medici nevaccinați. Mă refer aici mai mult la alt personal. Să le păstrăm moftul de a nu fi vaccinați, de a lucra în secții Covid și de a-i mai plăti din banii tuturor contribuabililor o indemnizație de îmbolnăvire? Mi se pare că noi chiar am întârziat puțin. Din momentul în care le cerem pedagogilor să vină într-un colectiv de copii prezentând un certificat Covid, trebuie să avem curajul să o spunem și altor categorii. Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, din lucrătorii medicali, pune semne de întrebare câtă medicină cunosc ei”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: