Candidata independentă la funcția de primar al satului Chirsova din UTA Găgăuzia, Anna Hohlova, a publicat un ordin judecătoresc și alte documente pe baza cărora a fost efectuată o percheziție în casa ei, pe 26 octombrie. Potrivi documentelor, oamenii legii investighează faptul că Partidul „Șansă” ar fi o clonă a partidului interzis „Șor” și că politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a creat partide din umbră pentru a influența procesele politice din Moldova prin reprezentanții locali. Organele de drept bănuiesc că candidații din Partidul „Șansă” sau cei susținuți de acesta sunt asociați cu un grup infracțional și primesc ilegal bani de proveniență dubioasă, scrie publicația Nokta.
Pe 24 octombrie, în ședință închisă, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a examinat cererea procurorului și a eliberat permisiunea de a efectua o percheziție la domiciliul Annei Hohlova. Două zile mai târziu, pe 26 octombrie, au fost efectuate peste 60 de percheziții în Găgăuzia și alte zone ale țării. Au fost supuși perchezițiilor atât candidați la primărie din partea partidului „Șansă”, cât și unii candidați independenți.
Potrivit ordonanței judecătorești publicate de Anna Hohlova pe pagina sa personală de Facebook, urmărirea penală a fost lansată la 15 august 2023 de către departamentul de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA) în baza art. 181³ din Codul penal al Republicii Moldova privind „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, săvârșită de un grup infracțional organizat la scară deosebit de mare.
Oamenii legii presupun că într-o perioadă nedeterminată, dar nu mai târziu de iulie 2023, Ilan Șor ar fi elaborat un plan penal pentru a-și spori influența politică asupra sistemului de guvernare din Republica Moldova, în special asupra activităților legislativului, instituțiilor executive și judiciare ale Republicii Moldova.
Negociatori, curieri și alte roluri
Potrivit sursei citate, care face trimitere la materialele dosarului, Ilan Șor ar conduce un grup infracțional organizat, prin intermediul reprezentanților săi. În textul ordonanței apar două nume: Antonina Belobrova și avocatul Nicolae Bojenco, care ar acționa în interesul unui criminal fugar din Cahul.
Autoritățile presupun că există și alte persoane care sunt implicate în schemă, dar în momentul în care a fost emis mandatul de percheziție pentru Hohlova, acestea nu fuseseră încă identificate.
Instituțiile de aplicare a legii au identificat o serie de roluri care ar fi îndeplinite în grupul condus de Șor:
- negociatori;
- curieri;
- alții îndeplinesc diverse sarcini atribuite de liderul grupului.
Rolurile, conform anchetei, au fost repartizate cel târziu în iulie 2023, iar persoanele care le-au îndeplinit au acționat continuu și continuă să acționeze până în prezent.
„Membri individuali ai grupului au recrutat reprezentanți și lideri de partide, membri ai grupurilor de inițiativă și viitori concurenți electorali, promițându-le sume deosebit de mari de finanțare pentru viitoarele alegeri locale și de altă natură”, se arată în document.
În schimbul banilor, cei care i-au primit trebuiau să promoveze interesele ilegale ale lui Ilan Șor – se mai arată în textul declarației. Potrivit anchetei, fondurile oferite au fost obținute ilegal în urma unor operațiuni speciale de spălare a banilor.
Recrutarea candidaților la primărie
Potrivit Procuraturii, în urma perchezițiilor, interceptării și înregistrării convorbirilor, ascultarea martorilor, etc., s-a obținut dovada că membrii organizațiilor teritoriale ale Partidului „Șor” (recunoscut ca neconstituțional), care este în prezent afiliat Partidului „Șansă”, au primit ilegal recompense bănești lunare de origine dubioasă. În special, înainte de alegerile locale programate pentru 5 noiembrie, Partidul „ansă” ar fi distribuit carduri bancare de tip „PYYPL” candidaților săi la funcția de primar pentru a le transfera în secret bani.
De asemenea, s-a stabilit că candidaților la funcția de primar din cadrul Partidului „Șansă” li se aloca bani pentru achiziționarea lucrurilor protocolare necesare – gadgeturi (tablete) și cartele SIM. Și aceste fonduri au, de asemenea, origini dubioase, deoarece nu există nicio sursă de primire a acestora.
Potrivit organelor de drept, candidatul la funcția de primar din sat. Chirsova Anna Hohlova, a cărei locuință a fost percheziționată pe 26 octombrie, a primit, de asemenea, ilegal fonduri de origine dubioasă. Materialele cazului mai spun că Hohlova are legături cu Partidul „Șansă”, deși este înregistrată ca candidat independent.
Află mai multe informații în materialul Nokta – AICI. Iar AICI poți afla detalii despre perchezițiile efectuate de oamenii legii pe 26 octombrie la candidați „Șansă” și independenți la alegerile din 5 noiembrie și rezultatele acestora.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!