Transportatorii au ieșit la protest în data de 16 decembrie. Acțiunea a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și a fost organizată împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Transportatorii au claxonat timp de câteva minute pentru a atrage atenția autorităților. Totodată, aceștia au solicitat Ministerului efectuarea unor calcule pentru ajustarea tarifelor la călătoria cu transportul.
Circa 200 de mijloace de transport au fost parcate în PMAN din capitală. Mai multe curse regulate și-au suspendat activitatea. În același timp, a fost blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Protestatarii au cerut autorităților să aprobe un tarif mai mare la călătoria cu transportul, întrucât cel actual – potrivit lor – nu le permite să-și acopere cheltuielile.
„Vrem să se ieftinească motorina și piesele de schimb. Așteptăm rezultate de la Guvern”, a declarat un participant la acțiune.
Întrebat dacă așteaptă ca un reprezentant al Guvernului să vină la discuție, un protestatar a declarat: „Dacă sincer nu prea. Tratativele se duc, dar modul în care suntem tratați ne face să ieșim la protest. La moment se dă dovadă de o neînțelegere, chiar de un cinism”, a declarat el.
Oleg Alexa, directorul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto a declarat că MIDR nu dorește să ajusteze tariful. „Dar cel mai grav, el nu vrea să depună efort pentru cheltuielile noastre. Avem cheltuieli pentru a satisface pofta pentru cei de la gări, de la ANTA, companiile de asigurări. Majoritatea cheltuielilor sunt cu instrumente de reglementare. Ministerul poate interveni”, a spus Alexa
La fel, el a adăugat că se așteaptă de la autorități efectuarea unor calcule pentru ajustarea tarifelor. „Noi așteptăm ca Ministerul să ne spună: iată calculele, este cam mult, nu va suporta cetățeanul aceste cheltuieli. Veniți să discutăm despre ce să facem. Hai să găsim numitor comun. Ministerul trebuie să pună calculele pe masă, și cu serviciile de autogară, dar și cu serviciul de transport. Calculele sunt stabilite prin metodologie”, a precizat Alexa.
„În februarie, când fluxul de călători va fi mic, vom suspenda și mai multe rute. Nu ca protest. Lumea e dezamăgită”, a conchis un protestatar.
***
Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu va admite majorarea tarifului la călătorii până nu vor exista calcule justificate în acest sens. În cadrul unei conferințe de presă din 15 noiembrie, oficialul a menționat că transportatorii ar putea să majoreze prețul, la moment, cu cel puțin 10 bani prețul, însă nu o fac „pentru că nu investesc în renovarea vehiculelor”.
Un protest al transportatorilor auto a avut loc și pe 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestanții au claxonat timp de câteva minute, pentru a-și arăta nemulțumirea față de faptul că cei de la guvernare nu au răspuns solicitării lor de a majora prețul la călătorii sau de a le acorda subvenții. Aceștia au acuzat guvernarea și de faptul că ar proteja scheme de corupție.