(VIDEO) Transportatorii ar putea intra în grevă. Cum s-a încheiat protestul din fața Guvernului?
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Transportatorii ar putea intra în grevă. Cum s-a încheiat protestul din fața Guvernului?

Protestul transportatorilor auto, care a avut loc pe 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, s-a încheiat. Manifestanții au claxonat timp de câteva minute, pentru a-și arăta nemulțumirea față de faptul că cei de la guvernare nu au răspuns solicitării lor de a majora prețul la călătorii sau de a le acorda subvenții. Aceștia acuză guvernarea și de faptul că ar proteja scheme de corupție. În cazul în care nu vor fi auziți, transportatorii amenință cu greva.

„Am venit aici pentru a spune că nu suntem de acord cu ceea ce face Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. S-a schimbat guvernarea, dar ceea ce a fost cam și aceeași și a rămas. În unele aspecte situația s-a înrăutățit și mai tare. Calculele arată că ramura aceasta să poată funcționa are nevoie de cel puțin de dublarea tarifului. Ni s-au promis multe, dar cu părere de rău corupția înflorește, pe când numărul de pasageri continuă să scadă”, a declarat Oleg Alexa, directorul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto (APOTA).

Totodată, unii protestatari spun că odată cu aplicarea unor restricții în țară cu privire la COVID-19, Agenția Națională Transport Auto a început sancționarea transportatorilor, deși prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale nu prevedeau aceasta.

Reprezentanta unei întreprinderi care se ocupă de transportarea pasagerilor a declarat că înregistrează pierderi de 20%: „Nicidecum venit, este pierdere. Nu am activat o lună și ceva cu aceste restricții, iar când am revenit la muncă, fluxul de călători era foarte mic”, a precizat participanta la protest.

Un transportator care lucrează în domeniul transportului de mai bine de 40 de ani a spus că i-a ajuns cuțitul la os. „Nu se mai poate așa. Noi rămânem practic fără șoferi. Nu avem nici un tânăr la lucru, toți pleacă. Cu cine vom lucra noi mâine? Numărul de călători a scăzut. Un autocar de 41 de locuri care mergea într-un sat nu ne ajungea pe timpuri, acum nici jumătate de microbuz nu este plin”, a declarat transportatorul.

În final, protestatarii au menționat că, dacă tariful va fi majorat, atunci și confortul pasagerilor va fi „pe potrivă”. Mai mult, aceștia ar putea intra în grevă.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că este gata să asculte ce au de spus transportatorii, însă nu va semna nicio majorare până când nu va avea informații clare, referitor la metoda de calcul a tarifului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: