Vlad Filat susține că eliberarea sa nu are nicio legătură cu vreun partid politic sau cu cabinetele de miniștri care s-au schimbat în ultimii ani. Explicațiile au fost oferite astăzi, 4 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a îndemnat jurnaliștii să nu dezinformeze, iar pe politicieni – să nu îl implice în interesele lor de moment.
„Trăiesc o stare stranie, care îmi confirmă că anii trec foarte repede, iar clipele trec foarte greu. În spațiul public au fost anunțate mai multe neadevăruri, precum că aceste proceduri perfect legale, care vizează eliberarea condiționată, ar fi fost făcute în anumite condiții de obscuritate. Țin să spun că este o speculație și tare vreau ca această speculație să nu fie de rea credință”, a spus Filat.
Fostul prim-ministru a amintit jurnaliștilor că toate ședințele de judecată sunt anunțate pe portalul specializat al instanțelor de judecată.
„Cei care lucrați în presă știți foarte bine unde și cum să urmăriți când au loc ședințele și cine sunt subiecții. Absolut toate ședințele au fost publicate regulamentar pe acest portal. Nu se poate spune că s-a făcut ceva pe ascuns”, a explicat fostul politician.
Vlad Filat a ținut să explice de ce demersul privind eliberarea sa condiționată s-a făcut anume în data de 12 noiembrie. „Cererea mea a fost acceptată prin votul unanim al comisiei, pe 8 noiembrie. Pe 12 noiembrie demersul a fost trimis în instanța de jduecată. Nu pentru că a căzut guvernul, 12 noiembrie pe motiv pentru că era penultima zi prevăzută de lege de depunere a acestui demers”, a precizat Filat.
Totodată, fostul președinte al PLDM acuză anumite presiuni asupra judecătorilor.
„Judecătorul care a judecat acest demers este același care a aplicat primul mandat de arest în 2015. Mă încearcă un deja-vue foarte puternic. Când am fost arestat, vestea a fost primită cu bătăi de palme. Când am fost eliberat, judecătorul este criticat. În opinia mea, este o încercare de a pune presiune asupra instanțelor de judecată”, a declarat Filat.
De asemenea, fostul om de afaceri califică drept speculații încercarea de a face vreo legătură între procedura de eliberare a sa și numele miniștrilor care erau la guvernare într-o perioadă sau alta. Acesta a precizat că acțiunea a fost începută în aprilie 2019, când la guvernare erau democrații, în frunte cu Pavel Filip, iar deciza de reducere a pedepsei cu 600 și ceva de zile a fost definitivată în iulie, când premier era Maia Sandu, iar ministrul Justiției – Olesea Stamate. A doua decizie a instanței de reducere a termenului de detenție, în total cu 709 zile, a avut loc, de asemenea, pe când șeful guvernului era Maia Sandu.
„În data de 3 decembrie, premierul Moldovei era Ion Chicu. Deci, este o perioadă în care au fost mai mulți prim-miniștri și încercarea de a lega evenimentele între ele și a căuta „ocultism” sau așa ceva, sper că este din necunoștință sau neinformare și nu din rea-voință”, a mai spus fostul politician.
La final, fostul prim-ministru a îndemnat la abținere de la dezinformare.
„Rog foate mult pe cei care comentează anumite procese, dar mai ales pe cei cu pretenții că au cunoștințe juridice să se informeze, iar dacă nu au suficiente informații, să solicite, pentru a nu permite distorsionări care vor crea precedente și ar putea lovi în alți oameni. Înțeleg că de la Miami lucrurile se pot vedea într-o manieră zâmbitoare, dar după 50 de luni de detenție, urmărind ce se întâmplă cu țara și cu oamenii, lucrurile se văd altfel”, a declarat Filat.
Amintim că Vlad Filat a fost eliberat condiționat printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău. Decizia a fost luată de judecătorul Victor Rațoi. Fostul prim-ministru a fost condamnat, în 2016, la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Igor Dodon a declarat că eliberarea lui Filat ar fi fost pregătită de fosta guvernare.