Interpol îi cere Rusiei să îl rețină și extrădeze în Moldova pe fugarul Ilan Șor
Full Article 4 minutes read

Interpol îi cere Rusiei să îl rețină și extrădeze în Moldova pe fugarul Ilan Șor

Interpol îi cere Federației Ruse să confirme dacă oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, se află pe teritoriul statului rus, iar ulterior – să-l localizeze, rețină și extrădeze în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de către șeful Interpol Moldova, Viorel Țențiu, pentru TV8.

Viorel Țențiu a declarat pentru sursa citată că după ce autoritățile de la Chișinău au primit confirmarea, pe 1 februarie, că Șor a părăsit Israelul cu o cursă privată, a expediat în adresa Federației Ruse o solicitare prin care i-a cerut Moscovei să confirme dacă Șor se află sau nu pe teritoriul Rusiei. Drept răspuns, Țențiu a declarat că Kremlinul a precizat că Șor nu este cetățean al Rusiei și că acesta ar fi părăsit ultima dată Federația Rusă în 2014. Pe 8 februarie, Interpol Moldova a expediat o nouă solicitare în adresa Rusiei, a precizat Țențiu, după ce oligarhul fugar a anunțat în ajun că a avut o întrevedere cu un deputat rus, fără să precizeze, însă, unde.

„După ce Șor a confirmat că este în Federația Rusă, în adresa Rusiei s-a transmis din nou o solicitare pentru a ne confirma că Șor s-ar afla în Rusia. Am solicitat expres să fie localizat, reținut pentru ulterioara extrădare a acestuia în Republica Moldova. De asemenea, a fost sensibilizat din nou secretariatul general pentru a ne ajuta să înțelegem și a ne veni în ajutor pentru a convinge autoritățile Federației Ruse să procedeze întocmai conform prevederilor actelor adoptate în cadrul organizației. Noi cunoaștem că Federația Rusă este membru al Organizației Internaționale a Poliției Criminale”, a declarat Țențiu pentru sursa citată.

Amintim că șeful Interpol Moldova Viorel Țențiu a declarat, pe 7 februarie, că Ilan Șor a părăsit statul Israel, pe 1 februarie, curent. Oficialul a precizat în ajun că Moldova nu cunoaște, deocamdată, direcția în care Șor a zburat și nici cu ce avion. În seara aceleiași zile, oligarhul fugar a anunțat că a avut o întrevedere cu șefia comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. Însuși  Kalașnikov a precizat într-un interviu pentru presa rusă că întâlnirea ar fi avut loc la Duma de Stat a Rusiei.

Pe 8 februarie, deputatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a declarat că „faptul că cei de la Kremlin susțin deschis pe unul din cei mai mari criminali pe care i-a avut Moldova – Ilan Șor, spune multe despre ce vor ei pentru Moldova”. Detalii – AICI.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: