Interpretul rus Kirkorov cere anularea interdicției de intrare în Moldova prin contestație la CSJ

Filip Kirkorov, interpretul rus căruia i-a fost interzis accesul în Republica Moldova în 2022, a depus o contestație la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Acesta cere anularea deciziei Curții de Apel Chișinău din noiembrie 2024, care a hotărât că va rămâne fără dreptul de a intra în Moldova.

Contestația a fost înregistrată pe site-ul Curții Supreme de Justiție pe 19 martie.

Pe 28 iulie 2022, Filip Kirkorov a ajuns la Aeroportul din Chișinău cu un avion charter. Poliția de Frontieră i-a refuzat însă intrarea în țară, argumentând că interpretul nu îndeplinea condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. La aeroport, s-a prezentat Aureliu Colenco, avocatul politicianului fugar Ilan Șor, care a precizat că a fost chemat de Kirkorov pentru a-i reprezenta interesele. Potrivit acestuia, Kirkorov ajunsese în Moldova pentru a fi unul dintre martorii în dosarul deputatei Marina Tauber, apropiată a lui Șor.

În mai 2024, refuzul de intrare în Republica Moldova pentru Filip Kirkorov a fost anulat. Decizia a fost pronunțată de magistrata Violeta Chisilița de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Poliția de Frontieră declara că va contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău.

În noiembrie 2024, Curtea de Apel Chișinău a admis apelurile Poliției de Frontieră și a anulat hotărârea judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din mai 2024. Curtea anunța că decizia este executorie, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: