Interziși în Moldova? Mai mulți politicieni străini, inclusiv un deputat european, nu ar fi fost lăsați să vină la o conferință a conservatorilor

UPDATE: Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. Solicitați de NewsMaker, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că vor reveni cu un comentariu la acest subiect.

Într-un comunicat emis de organizatorii evenimentului, se menționează că pe 27 iulie, europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, membru al Parlamentului European, ar fi fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, declarat persona non grata și expulzat forțat de pe teritoriul țării. Totodată, acestuia i-ar fi fost confiscat pașaportul diplomatic valabil cu care călătorea și ar fi fost informat că îi va fi returnat la întoarcerea în București.

„Acesta nu este un simplu incident administrativ – este o umilire deliberată a unui oficial european ales, o încălcare flagrantă a normelor diplomatice și o provocare directă la adresa integrității instituționale a Uniunii Europene”, se mai menționează în comunicatul organizatorilor.

Ulterior, europarlamentarul ceh Ondřej Dostál a comentat incidentul pe rețeaua X.

Există un început pentru orice. Chiar și pentru a fi deportat, în calitate de europarlamentar, dintr-o țară candidată la aderarea în UE. Democrație în acțiune”, a scris acesta în postarea sa.

De asemenea, organizatorii susțin că în aceeași zi, politicianul Dimos Thanasoulas, purtătorul de cuvânt al partidului suveranist grec NIKI, ar fi fost întors de la frontieră, „fără explicații transparente”.

„Reținerea unui europarlamentar și confiscarea pașaportului diplomatic nu este un incident de frontieră – este un act calculat de intimidare de stat. Dacă acest comportament nu este sancționat, se creează un precedent periculos pentru întreaga Europă. Orice oficial ales ar putea fi redus la tăcere prin simpla semnătură a unui funcționar de frontieră”, mai susțin organizatorii.

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

În context, organizatorii au cerut reacții oficiale din partea instituțiilor europene, inclusiv Parlamentul European și Comisia Europeană, solicitând clarificări privind compatibilitatea acestor acțiuni cu statutul de țară candidată la aderare al Republicii Moldova.

Conferința „Make Europe Great”, un eveniment dedicat conservatorilor și suveraniștilor, urma să aibă loc la Chișinău în perioada 28-29 iulie.

Menționăm că Ondřej Dostál este un politician ceh și avocat, ales membru al Parlamentului European în iulie 2024, din partea coaliției Stačilo, un grup electoral eurosceptic și conservator.

Deși și-a început cariera în zona expertizei tehnice și academice – drept medical, bioetică, legislație sanitară – Ondřej Dostál a devenit în ultimii ani un portavoce al curentului conservator eurosceptic, reconfigurându-și imaginea publică și politică.

Dostál se poziționează împotriva ceea ce numește „hegemonia ideologică” a Uniunii Europene în chestiuni de gen, educație, familie și vaccinare. Deși nu neagă complet necesitatea colaborării europene, promovează o viziune suveranistă, în care statele naționale ar trebui să își păstreze controlul deplin asupra politicilor sociale și culturale.

El se autodefinește drept liberal clasic în economie (mai puține reglementări, mai multă inițiativă privată), dar conservator în valori: susținerea familiei tradiționale, scepticism față de educația sexuală în școli, opoziție față de „ideologia de gen”. A participat la proteste împotriva restricțiilor COVID, considerându-le un abuz al autorităților și o limitare nejustificată a drepturilor cetățenilor.

Este un apărător al drepturilor pacientului, dar împotriva „obligativității morale” a vaccinării. Această poziție aparent contradictorie a generat critici chiar din partea fostului său electorat liberal. Deși susține autonomia pacientului și accesul egal la servicii medicale, Dostál a fost unul dintre puținii juriști vocali care au contestat validitatea restricțiilor sanitare în pandemie și au cerut anularea certificatelor COVID. El a argumentat că „obligația morală de a te vaccina” este o formă de manipulare colectivă.

Retorica sa a virat, mai ales după 2022, spre o combinație de discurs antielitist, anti-sistem și pro-familie tradițională, devenind un invitat frecvent la manifestații organizate de grupuri conservatoare sau chiar conspiraționiste. A colaborat cu mișcarea „Stačilo!” și și-a construit capital electoral pe fondul unei neîncrederi crescânde în guvern și UE.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: