Într-un liceu din Odesa se va preda în limba română. Programa școlară a fost modificată

Un liceu din regiunea Odesa schimbă sintagma „limba moldovenească” din programul de învățământ, iar din 1 septembrie 2023 introduce „limba română”. Este vorba despre liceul din Borisăuca. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa. 

„Limba română reabilitată în pragul noului an școlar la Borisăuca, în unica școală cu predare integrală în română din sudul Basarabiei”, a comunicat Anatol Popescu, președinte fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

El a anunțat că decizia a fost adoptată în unanimitate de voturi pe 25 mai 2023 și publicată recent pe pagina oficială a instituției școlare.

„Liceul trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale – LIMBA ROMÂNĂ și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina”, a menționat Popescu.

Reprezentanții Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa au mai precizat că împreună cu Asociația cadrelor didactice de etnie română din regiunea Odesa au adresat „un Memoriu comun cadrelor didactice din cele 16 școli din raioanele basarabene ale regiunii Odesa, în care încă mai există clase cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească””. Cadrele didactice sunt îndemnate să inițieze „procedurile necesare privind trecerea claselor cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească” la studiul după Programa pentru instituțiile școlare cu predare în limba română aprobată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina”.

***

În august 2023, premierul României Marcel Ciolacu i-a cerut omologului său ucrainean Denis Şmîhal să recunoască inexistența limbii „moldovenești”. Și în aprilie 2023, România a solicitat ca autoritățile ucrainene să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, după ce limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, iar acest lucru a fost trecut inclusiv în constituția țării. Cererea a venit din partea ministrului român de Externe Bogdan Aurescu.

Amintim că, pe 22 martie, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a promulgat legea prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. Șefa statului a declarat că a fost confirmat „un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: