„Investițiile” care vă fură banii. Imaginea Maiei Sandu și a Nataliei Gavrilița, folosită de escroci într-o nouă schemă
Full Article 4 minutes read

„Investițiile” care vă fură banii. Imaginea Maiei Sandu și a Nataliei Gavrilița, folosită de escroci într-o nouă schemă

Pe rețelele de socializare au apărut anunțuri cu sigla unei bănci comerciale din Republica Moldova, în care apar și fotografiile președintei țării Maia Sandu și premierului Natalia Gavrilița. Utilizatorii sunt îndemnați să participe la „un proiect de investiții”, urmând să își crească veniturile cu sume care ar porni de al 60 000 de lei pe lună. În realitate, nici șefa statului, nici prim-ministrul și nici banca respectivă nu au nicio legătură cu aceste anunțuri, iar întreaga „investiție” nu este altceva decât o fraudă.

Accesul este deschis. Alăturați-vă chiar acum. Statul a aprobat un proiect de la Maib, iar asta înseamnă că fiecare locuitor al Moldovei va putea participa la proiectul de investiții și își va putea spori capitalul. Le dăm posibilitatea participanților să fie instruiți, alocând pentru fiecare un mentor personal. Împreună cu acesta, veți face prima investiție, care se va dubla chiar din prima săptămână.

Câștigă de la 60 000 lei pe lună împreună cu Maib și cu M. Sandu. Proiect de stat de la MAIB, acces gratuit către platformă”, se arată în anunțul sponsorizat pe Facebook, în care apare fotografia președintei țării Maia Sandu.

„Investițiile” care vă fură banii. Imaginea Maiei Sandu și a Nataliei Gavrilița, folosită de escroci într-o nouă schemă

screenshot/Facebook

În alt anunț, de această dată apare premierul Natalia Gavrilița.

Nu sărăciei! Fiecare participant al programului beneficiază de plăți săptămânale”, se mai arată în anunț.

„Investițiile” care vă fură banii. Imaginea Maiei Sandu și a Nataliei Gavrilița, folosită de escroci într-o nouă schemă

screenshot/Facebook

Dacă accesează reclama respectivă, utilizatorii sunt redirecționați către un site dubios – bestprofitvalue.click, unde li se cere să răspundă la câteva întrebări. Denumirea nu are nicio legătură cu site-ul băncii ale cărei imagini este utilizată.

Despre faptul că este vorba despre o escrocherie prin care este utilizată imaginea băncii a vorbit și MAIB.

Răufăcătorii au creat site-uri și pagini false pe rețelele de socializare prin care îți propun să investești o sumă de bani în acțiunile băncii după participarea la un scurt sondaj, promițând câștiguri constante.

Aceste mesaje trec ușor de filtrele digitale și ajung să inducă în eroare chiar și persoanele vigilente. Scopul lor este de a înșela utilizatorii și, prin manipulare psihologică, îi impun să dezvăluie informații confidențiale sau să facă anumite acțiuni prin care le sustrag datele personale și de autentificare, cum ar fi: nume și prenume, adresa, IDNP, numărul de telefon, numărul cardului, data expirării, codul de securitate CVV”, au precizat reprezentanții băncii.

Iulia Bogușevschi, responsabilă din partea MAIB pentru relațiile cu presa, a declarat pentru NM că banca nu are nicio legătură cu anunțurile respective apărute pe internet și a îndemnat utilizatorii să se informeze despre proiectele lansate doar de pe site-ul oficial.

Președinția și Guvernul: Este un fals

Atât Guvernul, cât și Președinția au subliniat că informațiile care sunt distribuite în anunțurile respective sunt niște falsuri.

Guvernul nu poate vorbi din numele unei bănci comerciale private. Respectiv știrile diseminate despre presupusa implicare a guvernului într-un proiect a MAIB este un fals”, a explicat Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a Executivului.

Contactată de NM, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a confirmat că este vorba despre informații false.

„Cazul este înregistrat la Inspectoratul Național de Investigații, care urmează să identifice persoanele care stau în spatele acestei scheme și scopul urmărit de acestea”, a precizat Fetco.

***

Nu este pentru prima oară când imaginea președintei țării este utilizată de către escroci. În vara anului curent, un alt „proiect investițional” promitea câștiguri de la 4 mii de euro pe lună. Atunci, pe lângă imaginea președintei țării Maia Sandu, a fost utilizată și cea a americanului Elon Musk, dar și cea a platformei NewsMaker.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: