Ion Ceban, propunere către Guvern în privința clădirii Hotelului Național: „Dacă cu adevărat țineți la acest edificiu”

Clădirea Hotelului Național să fie inclusă în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, naționalizată și reabilitată de stat. Propunerea a fost făcută de primarul Ion Ceban reprezentanților Guvernului. Pe 23 mai, edilul s-a referit la cazul de săptămâna trecută cu privire la demolarea clădirii. 

„Această clădire, despre care specialiștii cunosc bine că este proprietate privată și că nu a fost încălcată legislația de către Primărie, a devenit spre mare regret un joc în mâinele celor care tare își doresc să compromită măcar cumva Primăria municipiului Chișinău”, a spus Ceban.

Tot el a adăugat că autoritățile municipale „s-au pomenit” că Hotelul Național este îngrădit cu un gard improvizat, iar drumul public – închis.

„Nu era permisiune de la Primărie pentru aceste acțiuni. Culmea este că Poliția, prezentă la fața locului, nu întreprindea nimic, trebuia să intervină îndată deoarece autorizație nu exista de la Primărie. Explicația celor de la Poliție era că gardul se instalează pentru ca oamenii străzii să nu aibă acces în clădire. Noi credem că de fapt s-a vrut intervenția de demolare și de învinuire a Primăriei de toate. Ca să fie foarte clar, într-un final, Primăria a revocat autorizația de demolare a hotelului”, a adăugat edilul.

Prin urmare, Ceban a venit cu propunerea de includere a clădirii în Registrul Monumentelor ocrotite de stat.

„Acum am o propunere pentru Guvern care are atâta grijă de acest Hotel Național. (…) Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, a maternității sau a stadionului republican, dacă cu adevărat vă pasă și țineți la acest edificiu, propun ca Hotelul Național să fie inclus de către Guvern în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Iar ulterior, să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs”, a declarat Ceban.

La fel, el a mai adăugat că ulterior în clădire ar putea fi dezvoltat un centru de tehnologii informaționale pentru tineri sau pentru cei din diasporă.

***

Pe 20 mai a început să fie construit un gard în jurul hotelului Național din Chișinău. A apărut o informație precum că hotelul urmează să fie demolat. Cei din cadrul companiei, care efectuează lucrările de pregătire, au dat asigurări că există toate actele permisive pentru demolare. Iar cei de la primărie au comunicat că termenul autorizației de demolare a edificiului a expirat de mult. La rândul lor, polițiștii au spus că gardul este instalat pentru a bloca intrarea în hotel a adolescenților fără adăpost.

Mai târziu, primarul Ion Ceban i-a retras companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului trecut. Autorizația a fost retrasă din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: