Israelul și Hamas au ajuns aproape la un acord privind un armistițiu de 3 zile, au declarat sursele Al Arabiya și Al Hadath, potrivit rbc. Se menționează că părțile ar fi gata să facă un schimb de ostatici, 50 de civili ținuți de Hamas și 50 de femei și copii, aflați în închisorile israeliene.
Israelul și Hamas au ajuns aproape la un acord privind un armistițiu de 3 zile, care include livrarea de ajutoare Fâșiei Gaza și eliberarea a 50 de ostatici ținuți de militanți în schimbul unui număr egal de prizonieri palestinieni, au comunicat sursele televiziunilor arabe Al Arabiya și Al Hadath.
În același timp, ambasadorul Israelului în Rusia Alexander Ben Zvi a declarat mai devreme că în prezent între Israel și Hamas nu există negocieri cu privire la ostatici.
„În acest moment, din câte știu, nu există negocieri. Hamas le-a oprit din proprie inițiativă”, a declarat ambasadorul înainte de anunțul televiziunilor Al Arabiya și Al Hadath.
Potrivit presei arabe, părțile în conflict sunt gata să schimbe un total de 100 de ostatici: 50 de civili ținuți de Hamas și 50 de femei și copii, aflați în închisorile israeliene. Sursele Al Hadath și Al Arabiya au menționat că SUA fac presiuni asupra Israelului, insistând să încheie un acord.
***
Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive din 7 octombrie 2023 asupra Israelului din Fâșia Gaza palestiniană. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian.
Un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut pe 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict. Pe 18 octombrie, armata israeliană a publicat o actualizare potrivit căreia, în total, de la începutul conflictului militar, doi moldoveni și-ar fi pierdut viața în Israel. Pe 20 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „persoana decedată nu avea cetățenia Republicii Moldova, cu toate că s-a născut în țara noastră”.
Pe 9 noiembrie, 36 de persoane originare din Moldova, care au fost ajutate de autoritățile române să părăsească Fâșia Gaza, au ajuns la Chișinău. Printre pasageri erau și bebeluși. Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație, a declarat pentru presă că persoanele ajutate să părăsească Gaza vor rămâne la Chișinău „pentru cel puțin două” zile, după care vor fi găzduite de prieteni și rude. Ulterior, pe 10 noiembrie, autoritățile au anunțat că alți 9 cetățeni ai Republicii Moldova au fost evacuați din Fâșia Gaza, în dimineața zilei. Pe 15 noiembrie au părăsit teritoriul Fâșiei Gaza ultimii 8 moldoveni care au solicitat asistență pentru a fi evacuați.
Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând sute de locuitori și luând ostatici. Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza? De ce se luptă Israelul și Hamas? Găsiți explicația aici.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!