„Isteria pe tema lingvistică este ultimul lucru de care avem nevoie”. Renato Usatîi, despre conflictul care a divizat moldovenii
Full Article 3 minutes read

„Isteria pe tema lingvistică este ultimul lucru de care avem nevoie”. Renato Usatîi, despre conflictul care a divizat moldovenii

Liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi susține că Partidul Socialiștilor (PSRM) a urmărit, de fapt, să creeze o isterie și un nou conflict în societate și nu să apere interesele vorbitorilor de rusă, așa cum pretinde. Într-o postare publicată pe 22 ianuarie pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Bălți a chemat societatea la calm. 

„Politicienii iresponsabili atrag, din nou, societatea moldovenească în „dezbateri privind limba”. Aceste conflicte, de care cetățenii obișnuiți nu au nevoie, sunt alimentate în mod cinic de către escrocii politici în scopurile proprii, meschine și păstrează în țară haosul și fărădelegea, blocând eforturile pentru ieșirea din criza politică și revenirea la normal în stat. Cei care speculează pe aceste teme sensibile nu pot fi numiți altfel decât „provocatori politici””, a scris Renato Usatîi.

Liderul „Partidului Nostru” susține că, de fapt, PSRM ar urmări alte interese decât grija pentru limba rusă, iar Curtea Constituțională (CC) a fost atrasă în jocuri politice.

„La început, unii, cu pretextul fals privind „grija” pentru statutul limbii ruse, noaptea, timp de 5 minute, adoptă în parlament o lege, știind din timp că va fi contestată la CC și anulată. Grija reală față de limba rusă nu le trebuie, este doar o imitație a acestei „griji”. Scopul adevărat este tocmai acesta: de a-și provoca oponenții, de a aștepta ca legea să fie anulată, iar apoi să apară în calitate de „apărători ai limbii ruse”. Din păcate, această procovare le-a reușit. În parlament s-au găsit deputați rusofobi care au contestat legea la CC, iar CC le-a făcut pe plac și a declarat legea anticonstituțională. În final, pe loc gol, au obținut o nouă sursă de ură interetnică, de care nu are nevoie nimeni”, susține primarul de Bălți.

Renato Usatîi a chemat la calm și a amintit de situația privind regiunea transnistreană.

„Fără respect față de limba rusă nu vom soluționa niciodată problema transnistreană. Pledez pentru faptul că, la fel ca în UTA Găgăuzia, unde potrivit legii, există trei limbi oficiale – moldovenească, găgăuză și rusă, în Transnistria, acestea să fie moldoveneasca, rusa și ucraineana. Isteria pe tema lingvistică este ultimul lucru de care avem nevoie acum în societate, care este și așa destul de divizată”, a mai scris politicianul.

Безответственные политиканы снова втягивают молдавское общество в «языковые споры». Эти конфликты, совершенно не нужные…

Publicată de Усатый Ренато-Renato Usatii pe Vineri, 22 ianuarie 2021

***

Pe 21 ianuarie, Curtea Constituțională a decis că Legea înaintată de PSRM privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova nu este constituțională. Președintele formațiunii, Igor Dodon, a declarat pe 22 ianuarie că decizia ar putea provoca proteste de amploare care se vor desfășura săptămâna viitoare.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu o reacție oficială după decizia CC. Reprezentanții misiunii diplomatice au calificat drept „factor alarmant” decizia magistraților și au amintit despre consecințele „șovinismului anti-rusesc” de la sfărșitul secolului 20.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: