NBC

Joe Biden le transmite cetățenilor americani să părăsească Ucraina „imediat”

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, le-a cerut tuturor cetățenilor americani care mai sunt în Ucraina să părăsească țara „imediat”, spunând că există un risc cât se poate de real al unei acțiuni militare ruse, relatează BBC.

Președintele american a precizat că nu are de gând să trimită militari sau vreo misiune militară de salvare a cetățenilor blocați în Ucraina dacă Rusia va invada această țară.

„Când rușii și americani trag unii în alții, acela va fi un război mondial”, a spus el, motivând de ce nu are de gând să trimită misiuni de salvare a cetățenilor americani, dacă va începe războiul în Ucraina, relatează Digi24.ro.

„Cetățenii americani ar trebui să plece din Ucraina acum”, a spus Biden în cadrul interviu. El a avertizat că lucrurile „ar putea să o ia razna foarte repede” în regiune.

Referindu-se la Rusia, care a desfășurat un număr imens de trupe la granița cu vecinul său estic, Biden a spus: „Nu e ca și când ne confruntăm cu o organizație teroristă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate ale lumii. E o situație diferită și lucrurile ar putea să o ia razna foarte repede”.

***

Deși a negat în mod repetat că intenționează să invadeze Ucraina, Rusia a desfășurat în jur de 100.000 de militari la graniță și a început exerciții militare de amploare cu vecinul și aliatul său, Belarus.

Casa Albă a trimis aproape 2.000 de militari în Polonia pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea încerca să fugă din Ucraina în cazul în care  Rusia atacă. Forțele militare americane nu sunt autorizate să intre în Ucraina și nu există vreun plan pentru o operațiune de evacuare, însă militarii americani din Polonia au pregătit adăposturi temporare și zone de procesare pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea trece granița de nord.

Și Departamentul de Stat a făcut un apel similar la americani să nu călătorească în Ucraina, iar dacă sunt deja în țară să o părăsească cât mai curând – „trebuie să fie conștienți că guvernul SUA nu va putea să evacueze cetățeni americani în cazul unei acțiuni militare ruse oriunde în Ucraina”.

Luna trecută, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va reduce personalul prezent la Ambasada de la Kiev, începând cu plecarea angajaților non-esențiali și membrii familiilor.

Oficialii diplomatici au spus la acea vreme că decizia a fost luată dintr-o „abundență de precauție”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: