Judecătoarea Maria Tertea va fi cercetată în libertate. Aceasta a refuzat să se prezinte la ședință
Full Article 2 minutes read

Judecătoarea Maria Tertea va fi cercetată în libertate. Aceasta a refuzat să se prezinte la ședință

Magistrata Maria Tertea de la Judecătoria Chișinău, învinuită de ”trafic de influență”, a fost eliberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile, iar conducătorul agentului economic, acuzat de ”corupere activă”  – a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea a fost luată pe 25 martie de judecătorii de la sediul Central al Judecătoriei Hâncești, care, inițial, au refuzat să examineze demersurile procurorilor, anunțându-și abținerea.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Procuratura Generală, pentru examinarea demersurilor, procurorii au fost nevoiți să străbată calea mai multor instanțe: Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana – Judecătoria Hâncești, sediul Central – Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni – care a decis, totuși, ca Judecătoria Hâncești, sediul Central să se pronunțe pe marginea cazului.

Cât despre judecătoarea pusă sub învinuire, aceasta a refuzat să se prezinte la ședință, demersul fiind examinat în lipsa sa.

Procuratura consideră că măsura preventivă aplicată agentului economic este cu mult mai aspră, în raport cu măsura aplicată unei persoane cu demnitate publică, motiv pentru care anunță că va contesta încheierile, insistând pe cercetarea magistratului în arest. Mai mult, măsura preventivă aplicată magistratului îi permite să-și continue nestingherit activitatea, fiind liber să înfăptuiască justiție, inclusiv față de persoane cu statut similar.

***

Amintim că Maria Tertea a fost reținută pe 22 martie.Magistrata ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei, aceasta fiind învinuită de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretinsă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: