Judecătoarea Olesea Țurcan, bănuită de pronunțarea unei încheieri contrare legii

Magistrata Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a fost recunoscută în calitatea de bănuită în comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii. În cadrul cauzei penale au fost efectuate percheziții, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție precizează că perchezițiile au fost efectuate în baza ordonanței motivate a organului de urmărire penală, cu autorizarea judecătorului de instrucție, în prezenta magistratului investigat. În urma acestora, procurorii nu au depistat și ridicat obiecte și documente relevante pentru cazul examinat. Însă, chiar și așa, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită.

„În cadrul audierii magistratul nu și-a recunoscut vinovăția, solicitând organului de urmărire penală termen pentru a-și pregăti poziția de apărare pe caz. Concretizăm că, la această etapă, în privința magistratului nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere”, se arată într-un comunicat de presă al PA.

Urmărirea penală în privința magistratei a fost pornită după eliberarea acordului de către Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a admiterii demersului înaintat de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: