Judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței din 16 martie.
Solicitarea a venit din partea actualului șef interimar al Curții Supreme de Justiției, Vladimir Timofti. Acesta a propus membrilor CSM ca președintele interimar al instituției să fie din cadrul vicepreședinților numiți de parlament în ședința din 12 martie. Președinta interimară a CSM Luiza Gafton a subliniat că, potrivit legii, temporar, CSJ poate fi condus de către judecătorul cu cea mai vastă experiență de muncă. Aceasta a precizat că dintre noii vicepreședinți, anume Tamara Chișcă-Doneva beneficiază de acest avantaj.
După o scurtă pauză, a devenit cunoscut faptul că Vladimir Timofti intenționează să renunțe la această funcție. Drept urmare, membrii CSM au susținut candidatura Tamarei Chișcă-Doneva la funcția de președinte interimar al CSJ.
***
Tamara Chișcă-Doneva este judecătoare din 1987, iar din 2003 lucrează la CSJ. În perioada 2005-2020, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova de 14 ori în dosarele examinate de colegiul de judecători din care a făcut parte Chișcă-Doneva. Printre acestea este și cunoscutul dosar „Gemenii”, în care Moldova a fost obligată să plătească compensații de 70 mln de lei.
Potrivit declarației sale de avere, salariul judecătoarei Chișcă-Doneva, în 2019, a constituit 320,9 mii de lei, iar pensia – 162,240 mii de lei. Aceasta deține o casă cu suprafața de 145 metri pătrați, estimată la 308 mii de lei, pe care a privatizat-o în 2008. De asemenea, a moștenit o locuință cu suprafața de 50 metri pătrați. Magistrata și-a cumpărat în 2019 un automobil marca Toyota Corolla estimat la 100 mii de lei. De asemenea, aceasta deține câteva terenuri de pământ și mai multe conturi bancare.
În vara lui 2020, Chișcă-Doneva a câștigat concursul pentru funcția de vicepreședinte al CSJ, organizat de CSM. Pe 12 martie, parlamentul a aprobat numirea acesteia în funcție, în pofida criticilor opoziției.