magistrat.md

Judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva a fost numită în funcția de președintă interimară a CSJ

Judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței din 16 martie.

Solicitarea a venit din partea actualului șef interimar al Curții Supreme de Justiției, Vladimir Timofti. Acesta a propus membrilor CSM ca președintele interimar al instituției să fie din cadrul vicepreședinților numiți de parlament în ședința din 12 martie. Președinta interimară a CSM Luiza Gafton a subliniat că, potrivit legii, temporar, CSJ poate fi condus de către judecătorul cu cea mai vastă experiență de muncă. Aceasta a precizat că dintre noii vicepreședinți, anume Tamara Chișcă-Doneva beneficiază de acest avantaj. 

După o scurtă pauză, a devenit cunoscut faptul că Vladimir Timofti intenționează să renunțe la această funcție. Drept urmare, membrii CSM au susținut candidatura Tamarei Chișcă-Doneva la funcția de președinte interimar al CSJ.  

***

Tamara Chișcă-Doneva este judecătoare din 1987, iar din 2003 lucrează la CSJ. În perioada 2005-2020, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova de 14 ori în dosarele examinate de colegiul de judecători din care a făcut parte Chișcă-Doneva. Printre acestea este și cunoscutul dosar „Gemenii”, în care Moldova a fost obligată să plătească compensații de 70 mln de lei.

Potrivit declarației sale de avere, salariul judecătoarei Chișcă-Doneva, în 2019, a constituit 320,9 mii de lei, iar pensia – 162,240 mii de lei. Aceasta deține o casă cu suprafața de 145 metri pătrați, estimată la 308 mii de lei, pe care a privatizat-o în 2008. De asemenea, a moștenit o locuință cu suprafața de 50 metri pătrați. Magistrata și-a cumpărat în 2019 un automobil marca Toyota Corolla estimat la 100 mii de lei. De asemenea, aceasta deține câteva terenuri de pământ și mai multe conturi bancare.

În vara lui 2020, Chișcă-Doneva a câștigat concursul pentru funcția de vicepreședinte al CSJ, organizat de CSM. Pe 12 martie, parlamentul a aprobat numirea acesteia în funcție, în pofida criticilor opoziției. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: