Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc
Full Article 3 minutes read

Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc

Magistrații au eliberat mandat de arest în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc în cadrul dosarului penal „Metalferos”. Informația a fost confirmată pentru NM de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale.

„Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arest în contumacie, pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc în cadrul dosarului penal „Metalferos””, a comunicat Cherpec pentru NM.

De menționat că astăzi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a calificat alertele cu bombă recente din țară drept „metode banditești” și a amintit că pe 5 iulie la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, este examinată cererea privind arestul lui Vladimir Plahotniuc în absență.

„Metodele banditești în a acționa nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Vă amintiți de ziua de 7 iunie 2019, când Plahotniuc, nevrând să accepte debarcarea sa de la butoanele puterii, organiza tot felul de ”alerte cu bombă” în Parlament și în alte instituții ale statului? Apoi iată – azi judecătoria Ciocana examinează cererea procurorilor de arestare a lui Plahotniuc (în contumacie, adică absență nemotivată) și asistăm din nou la aceeași ”alertă cu bombă””, a scris ministrul Justiției.

Precizăm că Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

În decembrie 2019, deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan, a dezvăluit că Plahotniuc mai are o identitate în Republica Moldova. Ulterior, președintele de atunci, Igor Dodon, a confirmat că al doilea pașaport pe care îl deținea în Republica Moldova fostul politician este pe numele „Vladislav Novac”. În ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În februarie 2021, președinta Maia Sandu i-a retras lui Vladimir Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

În noiembrie 2021 când procurorii solicitau plasarea lui Vladimir Plahotniuc în arest preventiv în contumacie, Mariana Cherpec reprezentanta Procuraturii Generale a declarat pentru NM că fostul lider al PDM a fost pus sub învinuire în dosarul „Metalferos” pe trei capete de acuzare.

Este vorba despre: crearea și conducerea unei organizații criminale (art.284 al.1Cod penal), escrocherie în proporții deosebit de mari (art.190 al.5 Cod penal) și spălare de bani (art.243 al.3 Cod penal).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: