Trei avocați în dosarul Șor au fost amendați de Curtea de Apel Cahul. Ce s-a întâmplat?
Full Article 4 minutes read

Trei avocați în dosarul Șor au fost amendați de Curtea de Apel Cahul. Ce s-a întâmplat?

Trei avocații ai deputatului Ilan Șor, care este dat în urmărire, au fost amendați judiciar de Curtea de Apel Cahul. Pe 15 aprilie, magistrații au explicat că Nicolae Bojenco, Aureliu Colenco și Denis Calaida au încălcat regulamentul, părăsind fără permisiune sala de ședințe în care era examinat dosarul lui Șor. Ulterior, ședința a fost amânată din cauza lipsei apărătorilor inculpatului.

Magistrații de la Curtea de Apel Cahul au dispus sesizarea Uniunii avocaților și a Consiliului Național pentru Asistența Juridică garantată de Stat (CNAJGS).

Astfel, potrivit judecătorilor, ședința din 13 aprilie 2021 a fost dechisă la ora 11:50. Nicolae Bojenco, avocatul lui Șor, a înaintat o cerere de recuzare a judecătorului Tudor Berdilă. Prin programul integrat de gestionare a dosarelor s-a decis ca judecătorul care urmează să examineze cererea de recuzare să fie Galina Vavrin. Câteva minute mai târziu, a început examinarea cererii de recuzare, în cadrul căreia avocatul lui Șor a înaintat o cerere de ridicare a excepției de neconstituționalitate a prevederilor art.35 alin.(1) Cod de procedură penală. După dezbaterea cererii de ridicare a excepției de neconstituționalitate, completul de judecată a deliberat în intervalul de timp 12:50 – 13:11 și a pronunțat încheierea prin care a fost respinsă cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate. Continuând cu examinarea cererii de recuzare până la 13:17, a urmat deliberarea și pronunțarea încheierii de respingere a cererii de recuzare.

La revenirea în sala ședinței a completului pentru examinarea cauzei în fond (ora 13:32), avocații inculpatului au solicitat pauză de prânz. La 14:49 a continuat ședința, în cadrul căreia avocații inculpatului au invocat prevederile pct.5.3 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.1 din 01.04.2021, afirmând că ședința de judecată durează mai mult de 60 minute.

„Explicațiile președintelui ședinței de judecată, că nu a expirat termenul de 60 minute de aflare a participanților în ședință și că ședința poate continua până la împlinirea termenului de 60 minute, ar fi fost ignorate de avocați, care la ora 14:55 au abandonat sala ședinței de judecată fără permisiunea președintelui ședinței”, susțin reprezentanții instanței de la Cahul.

***

Amintim că, pe 14 aprilie, magistrații de la Curtea de Apel Cahul au anunțat că ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor, care urma să se desfășoare pe 13 aprilie la Curtea de Apel Cahul a fost amânată, din cauza că au lipsit avocații inculpatului. De cealaltă parte, apărătorii susțin că angajații Curții de Apel Cahul nu ar ține cont de normele impuse în contextul pandemiei și le reproșează judecătorilor că nu le-au oferit informațiile pe care le-au solicitat anterior. Apărătorii au chemat poliția, pe motiv că nu sunt respectate măsurile de restricție în contextul pandemiei.

Curtea de Apel Cahul examinează dosarul lui Șor din 2018. Pe 19 septembrie 2018, la inițiativa avocaților, dosarul a fost expediat pentru expertiza financiar-contabilă, iar rezultatele urmau să fie prezentate în luna decembrie a aceluiași an. Din motivul că expertiza nu a fost finalizată, ședința de judecată în dosarul lui Șor a fost amânată până în iulie 2019. În acest timp, Ilan Șor a reușit să devină deputat în parlament, iar pe luna iunie ar fi părăsit țara. În iunie 2019, acesta a fost dat în urmările, iar în august, dosarul a fost expediat, din nou, pentru expertiză. Pe 4 februarie 2020, Centrul Național de Expertize Judiciare a anunțat că nu poate efectua expertiza, întrucât avocații lui Șor nu au oferit tot pachetul de documente.

În decembrie 2020, judecătorul-raportor în dosarul lui Șor, Nina Veleva, a înaintat cerere de demisie. Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat solicitarea din a patra tentativă. Membrii CSM au refuzat să califice acțiunea drept „demisie onorabilă”, întrucât și-au manifestat unele nedumeriri față de examinarea dosarului Șor.

După demisia judecătoarei Nina Veleva, judecător-raportor în acest dosar a fost desemnat Tudor Berdilă. Însă pe 17 decembrie 2020, nicio ședință de judecată nu a avut loc, întrucât avocații lui Șor s-au adresat la Curtea Constituțională. Până în 2021, în acest dosar au fost amânate 9 ședințe de judecată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: