Ședința de judecată în dosarul lui Ilan Șor, care urma să se desfășoare pe 13 aprilie la Curtea de Apel Cahul a fost amânată. Magistrații susțin că s-a luat această decizie din cauza că au lipsit avocații inculpatului. De cealaltă parte, apărătorii susțin că angajații Curții de Apel Cahul nu ar ține cont de normele impuse în contextul pandemiei și le reproșează judecătorilor că nu le-au oferit informațiile pe care le-au solicitat anterior.
Următoarea ședință de judecată este planificată pentru joi, 15 aprilie.
„Ședința amânată, dat fiind faptul că lipsesc apărătorii inculpatului și este imposibil de a continua examinarea cauzei se dispune amânarea ședinței de judecată pentru data de 15.04.2021 ora 09-00 care a fost stabilită anterior”, se arată într-o înștiințare publicată pe site-ul instanței.
Pe de altă parte, avocații lui Ilan Șor susțin că au venit la Curtea de Apel Cahul și acuză magistrații că nu țin cont „de normele dictate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus”. În acest sens, apărătorii au cerut solicitat intervenția poliției în cadrul ședinței din 13 aprilie.
De asemenea, avocații lui Șor sunt nemulțumiți că nu le-au fost oferite informații despre modul în care a fost repartizată cererea de recuzare a unui judecător și nici fișa de repartizare.
Avocatul Aureliu Colenco susține că cererea a fost repartizată cu încălcarea procedurilor stabilite și că va depune sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii și la Procuratura Generală pe marginea acestui caz.
***
Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.
Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.
La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.
Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.